sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cum să îți decorezi baia frumos și eficient?

Distribuie:

Publicat:

Oaza noastră de relaxare, spațiu în care ne spălăm și ne pregătim atât de zile pline cât și de nopți liniștite, dar și o cameră foarte funcțională pentru noi, baia este o cameră mică din casa noastră, dar care joacă un rol foarte important.

Iar amenajarea ei este o sarcină la fel de importantă, tocmai pentru că este nevoie să împlinească nevoile tale funcționale, cât și cele de design. Dacă nu ai lăsat această sarcină pe un designer care să se ocupe de tot, ai nevoie de o documentare bună înainte să faci alegeri durabile și frumoase.

Ți-am pregătit o listă de informații esențiale, care să îți ofere inspirație și să te conducă spre deciziile cele mai potrivite.

Prima recomandare este să faci toate măsurătorile necesare și să faci o schiță privită de sus a băii tale. Este un mod prin care te vei asigura că orice piesă de mobilier baie, orice piesă de instalație sau orice model de oglindă de baie vei alege, se vor potrivi perfect ca dimensiuni. Ține această schiță aproape de tine la cumpărături, alături de o ruletă, ca să măsori și tot ce dorești să cumperi.

În materie de mobilier, e nevoie să iei în calcul faptul că baia este un loc în care există foarte multă umezeală. De aceea, va fi nevoie să alegi mobilier din materiale special construite și tratate să reziste în condiții de căldură și umiditate ridicată. Recomandarea specialiștilor este să investești în mobilă din lemn tratat împotriva umezelii. Există modele din lemn special tratat în această privință. Dacă vrei opțiuni mai prietenoase cu bugetul tău, te poți orienta către mobilier din MDF, special creat pentru baie, care va face și el față cu brio testului umezelii.

Când alegi mobilierul, te sfătuim să ții cont și de nevoile tale de depozitare și să te raportezi la acestea când faci o alegere. Cu cât nevoile de depozitare sunt mai mari, cu atât e mai bine să optimizezi spațiul și atunci vei avea nevoie de dulapuri cu multe rafturi și poți opta chiar și pentru o oglindă baie cu un corp de mobilier încorporat.

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și de preferințe, alege apoi o cadă sau o cabină de duș potrivită. Dacă ai destul spațiu, poți opta chiar și pentru amândouă. O variantă mai modernă, este și dușul de tip „walk-in”, care nu este o cabină, ci se construiește prin separarea unui colț din baie de restul camerei cu un prag și un perete de sticlă.

Un alt element important din baia ta este și chiuveta. Există o mulțime de forme și dimensiuni dar e bine să ai două repere principale atunci când alegi o chiuvetă baie. În primul rând, să se potrivească bine pe corpul de mobilier pe care vrei să o amplasezi. Excepție fac chiuvetele pe care le amplasezi individual. Aici poți face alegeri din zona mai creativă. Al doilea reper este proporția. Ai grijă să alegi o dimensiune potrivită, nici prea mică, nici prea mare, desigur raportat la celelalte piese de mobilier de baie. Aici te va ajuta schița ta, pentru că vei avea o privire de ansamblu a felului în care se plasează lucrurile împreună în baia ta. Scopul tău este să obții un spațiu cât mai armonios.

După ce faci toate aceste alegeri principale, urmează partea mai distractivă, cea a accesoriilor. Și, probabil cel mai important accesoriu este oglinda. O oglindă de baie potrivită va crea iluzia de spațiu și va oferi și mai multă lumină în această cameră mică. Poți opta pentru un model clasic de oglindă de baie, simplu și dreptunghiular. O alegere frumoasă este și un model rotund, care va oferi camerei un aspect plăcut și delicat. În ultimii ani au devenit foarte populare și modelele de oglindă pentru baie care au lumină încorporată, fie că e vorba de spoturi aplicate sau un led în spatele acesteia.

Stilul este și el important, ca să creezi un efect armonios. Iar el va ghida atât culorile pe care le alegi pentru mobilier și covoare, cât și materialele din care sunt făcute. Ca un mic ghid, alegerile din stilul rustic implică materiale naturale, precum piese din lemn, bumbac și culori inspirate din elementele naturii, adică bej, bleu, nuanțe de verde și maro. Un stil minimalist presupune culori cât mai neutre și mai apropiate, materiale moderne precum MDF și piese de mobilier și accesorii cu modele cât mai simple, fără prea multe detalii sau forme atipice.

Iar un stil retro vintage se obține prin combinații de lemn, culori închise, sofisticate și lumini în culori cât mai calde.

Știm că nu este un lucru ușor să decorezi o baie, dar gândește-te că te vei bucura de ea foarte mult timp așa că acordă-i timpul necesar, caută tot ce ai nevoie atât online cât și în magazine și astfel te poți asigura că faci cele mai frumoase și mai eficiente alegeri, care să se încadreze optim și în bugetul tău.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img