vineri, 19 aprilie, 2024

De ce să nu pui două nume la copii. Ce spune părintele Cleopa despre acest obicei al părinților

Distribuie:

Publicat:

De ce să nu pui două nume la copii. Ce spune părintele Cleopa despre acest obicei al părinților

În tradiția creștină ortodoxă, părintele Cleopa Ilie (cunoscut și sub numele de Constantin Ilie), unul dintre cei mai respectați duhovnici din secolul al XX-lea în România, a exprimat o viziune asupra numelui copiilor în contextul religios. În învățăturile sale, el subliniază importanța atribuirii unui singur nume la botez și respinge ideea de a da copiilor două nume.

”Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!

Mânca-v-ar Raiul, să vă mănânce! Așa să vă văd în rai, mamă, pe toţi! Pe toţi! Doamne fereşte, unul să nu rămână la munci! Toti să vă bucuraţi în grădinile Raiului! Toţi, mamă!

Dacă aş avea eu un sac mare, să vă pun într-un sac, să pot să vă dau drumul în grădinile Raiului… Acolo! Ştiţi voi cât de frumos este acolo? Vai de mine! Auzi ce spune Apostolul Pavel: Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit şi la inima omului nu s-au suit (I Cor. 2, 9). Aceasta a pregătit Dumnezeu celor ce se tem de El şi-L iubesc pe El”, spune Părintele Cleopa în cartea ”Ne vorbește Părintele Cleopa, nr. 7, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 132-133”, potrivit Doxologia.

 

Părintele Cleopa a subliniat că la botez se dă un singur nume, conform tradiției ortodoxe, și a avertizat împotriva practicii de a atribui două nume copiilor. El a explicat că acest lucru este o încălcare a tradiției și că fiecare suflet ar trebui să primească o singură părticică în timpul botezului.

În legătură cu sărbătorirea zilei onomastice, părintele Cleopa a recomandat participarea la slujba bisericii, primirea Sfintei Împărtășanii și, dacă este posibil, oferirea de pomană celor nevoiași. El a criticat practica de a atribui nume neobișnuite sau inexistente sfinților cunoscuți, subliniind importanța respectării tradiției și a numelui ortodox.

Astfel, învățăturile părintelui Cleopa Ilie evidențiază importanța respectării tradiției și a numelui ortodox în viața spirituală a creștinilor ortodocși.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img