miercuri, 17 aprilie, 2024

Gust metalic în gură: Când poate indica o problemă cu rinichii sau cu creierul

Distribuie:

Publicat:

Dacă simți un gust metalic în gură, acest lucru poate avea diverse cauze, printre care faptul că iei multivitamine, că te confrunți cu o indigestie sau că lucrezi într-un mediu toxic.

Ce se întâmplă în creier când gustăm?

Pe lângă plăcerea pe care o obținem atunci când consumăm alimente care au gust bun, simțul nostru al gustului servește și altor scopuri. Gustul ne ajută să decidem ce să mâncăm, asigurându-ne că primim suficienți nutrienți și energie. De asemenea, ne ajută să metabolizăm alimentele pe care le-am consumat.

Simțul gustului ne poate proteja și de intoxicare, cum ar fi otrăvurile sau alimentele stricate.

Există aproximativ 10.000 de papile gustative în gură, fiecare papilă gustativă având până la 150 de receptori gustativi. Acești receptori gustativi de pe papilele gustative ajută la detectarea dacă alimentele sunt sărate, dulci, amare, acre sau umami. Aceste arome – plus senzațiile de căldură, răcoare și textură, se combină în interiorul gurii pentru a ne oferi senzația de gust.

Papilele gustative transmit creierului informații despre ceea ce mâncăm prin mai multe căi nervoase.
Informațiile despre gust sunt mai întâi transmise la trunchiul cerebral de la baza creierului și apoi sunt trimise în tot creierul prin căi conectate, ajungând la cortexul orbitofrontal din partea din față a creierului. Această zonă se conectează cu zonele senzoriale și sistemul limbic care ajută la codificarea memoriei și emoțiilor, potrivit doc.ro.

Pe măsură ce îmbătrânești, simțul mirosului se poate estompa. Simțul mirosului este strâns legat de simțul gustului. Când nu poți mirosi, mâncarea poate avea un gust fad. Iar din această cauză, poți chiar să-ți pierzi interesul pentru mâncare.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img