sâmbătă, 2 martie, 2024

Medic român din Marea Britanie: „Eu n-am făcut școală ca să iau șpagă de la oameni”

Distribuie:

Publicat:

Andrei Moscalu, un tânăr chirurg român provenind dintr-o familie modestă, a devenit un simbol al perseverenței și succesului în domeniul medical din Marea Britanie și dincolo de aceasta.

Fiind primul membru al familiei sale care a urmat studii universitare, el a absolvit Facultatea de Medicină din Iași, depășind scepticismul profesorilor cu privire la perspectivele sale în acest domeniu, conform relatărilor din Știrile Pro TV.

Experiența sa ca medic rezident a evidențiat provocările cu care se confrunta sistemul medical românesc, caracterizat de salarii modeste și realități dure.

Într-o anumită zi din ianuarie 2012, după terminarea programului de rezidențiat, Andrei s-a îndreptat către bancomatul din fața spitalului pentru a-și retrage primul său salariu. Suma? 847 de lei. Cu această sumă mică, Andrei a simțit o dezamăgire profundă și a reflectat la adevărata sa motivație în alegerea carierei medicale.

În ciuda acestor obstacole, el a continuat să se dedice operațiilor dificile și să își construiască cunoștințe în domeniu. Totuși, conștient de valorile sale, Andrei a refuzat să accepte bani de la pacienți și a împărtășit o poveste despre o pacientă în vârstă care, apreciind eforturile sale, i-a oferit 100 de lei și un parfum colegei sale.

Dezamăgit de situația din România, Andrei a decis să își continue cariera în străinătate, începând cu Irlanda, unde a observat o prezență semnificativă a medicilor români într-un spital local. Aici, limbajul vorbit era româna, iar acest aspect l-a afectat profund.

Ulterior, el s-a mutat în Marea Britanie, lucrând în spitale precum James Paget din Great Yarmouth. Pe parcurs, nu doar că a devenit un chirurg talentat, dar și un cercetător remarcabil. Andrei a fost selecționat pentru o bursă prestigioasă la Harvard Medical School din SUA, unde a obținut recunoaștere internațională și un premiu pentru contribuția sa la îmbunătățirea actului operator în chirurgia abdominală, în urma unei colaborări cu dr. Bala.

De-a lungul timpului, Andrei Moscalu a fost lăudat de către decanul Universității de Medicină din Norwich, dr. Velchuru Vamsi Jpuh, și de către profesorul Martin Sinclair din Marea Britanie, care l-au caracterizat drept un lider al chirurgiei viitorului.

În plan personal, Andrei s-a căsătorit cu Joanne, pe care a cunoscut-o în Irlanda, formând o familie în timpul studiilor sale la Harvard. În 2022, a fost distins cu premiul pentru rezidentul anului la Harvard în chirurgie, devenind primul român care a câștigat un premiu de excelență din partea Colegiului American de Chirurgie.

Povestea impresionantă a lui Andrei Moscalu și cariera sa strălucitoare în străinătate continuă să inspire, demonstrând că originile nu definesc limitele succesului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img