sâmbătă, 2 martie, 2024

Românca ajunsă șefă de promoție la Sorbona, despre sistemul de învățământ din România: „Ne concentrăm pe partea teoretică și învățatul pe de rost”

Distribuie:

Publicat:

Anca Maria Nechita, absolventă cu nota 10 la Bacalaureat în 2020 la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a devenit șefa de promoție la Facultatea de Drept a Universității Paris 1 Pantheon-Sorbona în 2023. În cadrul unei discuții despre parcursul său academic, tânăra româncă a oferit o perspectivă asupra diferențelor dintre sistemul de învățământ din România și cel din Franța.

Anca susține că facultățile din România sunt de calitate și studenții sunt bine pregătiți, în ciuda unor opinii contradictorii. Cu toate acestea, ea evidențiază o diferență semnificativă între abordarea teoretică predominantă și memorarea extensivă practicată în țara sa natală, în contrast cu accentul pus de studenții francezi pe aprofundarea cazurilor, analiza informației și dezvoltarea unei gândiri critice în domeniul Dreptului.

Întrebată dacă ar considera revenirea în România după absolvirea studiilor, Anca a exprimat reticențe, subliniind durata prelungită a studiilor și a stagiilor necesare pentru a deveni avocat în țara sa. Un aspect care a marcat-o profund în perioada studiilor în Franța a fost senzația că vorbind în franceză devenea “altă persoană”, subliniind complexitatea de a fi autentic într-o limbă străină.

Pentru a obține performanța de a fi desemnată șefa de promoție, Anca a renunțat inițial la activități recreative și vacanțe, concentrându-se asupra studiilor. Cu timpul, a reușit să găsească un echilibru între viața academică intensă și nevoia de relaxare și interacțiune socială, adaptându-se cerințelor riguroase ale mediului universitar parizian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img