România aşteaptă astăzi verdictul în dosarul Roşia Montană. În ce condiţii am putea scăpa de despăgubirile de miliarde de euro

0
126

Astăzi, România aşteaptă cu sufletul la gură verdictul în disputa privind Roşia Montană, un proces cu implicaţii financiare majore, evaluat la miliarde de euro. Marcel Boloș, ministrul de Finanţe, a avertizat că în cazul unei decizii nefavorabile, România ar putea fi obligată să plătească despăgubiri de până la 6,7 miliarde de euro. Totuşi, există şi posibilitatea ca tribunalul să nu impună nicio compensaţie financiară.

Pe lângă această variantă, există și posibilitatea ca hotărârea să nu impună despăgubiri, ci să permită exploatarea. Ministrul Economiei sugerează că licenţa de exploatare rămâne valabilă, deschizând astfel o cale alternativă pentru stat.

Opiniile comunităţii din Roşia Montană sunt profund împărţite. Unii se opun vehement exploatării, în timp ce alţii văd această oportunitate ca pe un potenţial stimulent economic pentru regiune.

Localnicii doresc locuri de muncă bine remunerate, dar și protecţia patrimoniului lor şi a mediului înconjurător. Ei cer ca, în cazul exploatării aurului, statul să primească o cotă mai mare din profit şi să asigure că comunitatea nu va fi afectată negativ.

Verdictul aşteptat astăzi nu prea stârneşte interesul comunităţii, mulţi considerând că povestea a durat prea mult şi că nu va avea un final clar.

Procesul s-a încheiat în septembrie 2023. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că suma totală actualizată a despăgubirilor cerute de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în procesul de arbitraj împotriva României poate ajunge la 6,7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, el a subliniat că aceasta este o estimare şi că suma finală va fi determinată de Curtea de Arbitraj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.