duminică, 25 februarie, 2024

Sergio Mattarella, a depus marti juramantul în fata Parlamentului italian

Distribuie:

Publicat:

Noul presedinte al Italiei, Sergio Mattarella, a depus marti juramântul în fata Parlamentului pentru un mandat de sapte ani, dupa alegerea sa în aceasta functie, sâmbata, de catre parlamentari si reprezentanti regionali, relateaza AFP.
El si-a început mandatul aducându-i un omagiu predecesorului sau, Giorgio Napolitano (89 de ani), care a demisionat la 14 ianuarie.

Fost parlamentar timp de 25 de ani, de cinci ori ministru si, înainte de alegerea în nou functie, judecator la Curtea Constitutionala, Sergio Mattarella a fost sustinut de premierul Matteo Renzi, fiind ales abia în al patrulea tur de scrutin desfasurat la sfârsitul saptamânii trecute, în primele trei tururi nefiind întrunit cvorumul necesar.

În vârsta de 73 de ani, Mattarella devine astfel cel de-al 12-lea presedinte al Italiei de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
Potrivit Constitutiei italiene, presedintele are un rol mai degraba simbolic, dar el se poate dovedi important în perioade de instabilitate politica, putând dizolva parlamentul, convoca alegeri si desemna prim-ministrul.

Originar din Sicilia, Sergio Mattarella are reputatia unui fost ministru rezervat, dar ferm, a carui cariera politica a început dupa ce fratele sau Piersanti a fost împuscat mortal de Cosa Nostra, mafia siciliana.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img