miercuri, 21 februarie, 2024

Tragedie într-o fermă din comuna vasluiana Bunești-Averești: Peste 100 de oi găsite moarte după administrarea unui medicament ” dupa ureche” – FOTO

Distribuie:

Publicat:

O tragedie de proporții a lovit o mică fermă de oi din comuna vasluiana Bunești-Averești, unde peste 100 de animale au fost găsite decedate în urma administrării unui medicament achiziționat din municipiul Husi. Proprietarul fermi deținută de o familie de localnici a povestit cu disperare că a cumpărat un medicament pentru a trata oile afectate de o afecțiune denumită “rapăn”, dar consecințele au fost devastatoare.

Substanța incriminată este Diazinol, pe care proprietarul a procurat-o dintr-o farmacie veterinară din Husi. După administrarea acestui tratament, oile au început să moară în mod inexplicabil, unele dintre acestea pierzându-și viața chiar în timp ce erau gestante, alături de mieii lor. Imaginile șocante filmate de proprietarul fermi surprind suferința și disperarea acestuia în fața pierderii masive de vieți nevinovate.

Situația tragică a fost adusă la cunoștința autorităților locale, iar reacția președintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Vaslui, medicul Nicolae Petru Tășchină, a fost una de fermă condamnare. El a subliniat importanța consultării și tratării animalelor de către medicii veterinari specializați, în locul auto-administrării de medicamente de către deținătorii de animale.

“Asemenea situații tragice devin tot mai frecvente din cauza tendinței de a evita consultul medicului veterinar și de a administra singuri tratamente animalelor”, a declarat dr. Tășchină. “Este o realitate cruntă că, din neștiință sau din neglijență, astfel de evenimente duc la suferința și pierderea de vieți nevinovate. Este esențial să conștientizăm că există medici veterinari calificați care pot oferi tratamente adecvate și sigure pentru animalele noastre.”

In continuare va redam postarea cetateanului de pe reteaua de socializare :

„Suntem, soț și soție, în vârstă de 37 și, respectiv, 39 de ani. Încep prin a vă spune că suntem foarte supărați, pur și simplu, devastați, de ce ni s-a înt-mplat astăzi. Noi am muncit douăț sezoane în Franța, avem doi copii și în toastă perioada aceasta i-am lăsat cu mama noastră, ne-am chinuit cum am putut, nici casa nu am terminat-o. Am muncit și am strâns bănuț cu bănuț, pentru a ne retrage în România, să stăm lângă copii, să ne facem ceva al nostru și să nu mai fie nevoie să plecăm de lângă ei. Pe 6 octombrie 2023 am început o mică fermă de 120 de oi, nutreț, stână și toate cele necesare. Am ajuns la cheltuiala de 28.000 – 30.000 euro, bani strânși de noi cu greu, pșrin străinătate. Menționăm că am muncit eu și soția cu atâta bucurie, mergeam cu oile, făceam tot ce se putea, ne plăcea această meserie și ne făcea să uităm de toate. Totul a fost frumos până azi, 11 februarie 2024, când la ora 8,00 dimineața, ne-am apucat să le punem la oi după cap, soluție pentru „rapăn”. Vineri am fost la farmacia veterinară să luăm soluție pentru a trata această boală, iar farmacista ne-a recomandat o soluție Diazinol, să punem după cap la oi câte 5 ml fără apă. Nouă ni s-a părut prea mult și de asta am pus doar câte 2 ml la fiecare oaie. După ceva timp au început să facă spume la gură și să moară pur și simplu. Din 120 de oi, 20 au făcut miei, iar restul au murit cu miei în ele. La momentul de față mai avem, în jur de 20 de oi și astea mor până mâine. Suntem distruși, devastați de durere, nu am făcut rău la nimeni, suntem oameni care am fost necăjiți, ne știe toată comuna de oameni liniștiți, oameni cu frică de Dumnezeu, cu suflet. Rugămintea mea la oamenii cu suflet: msă îmi spuneți ce putem să facem în situația? Ajutați-ne cu un sfat”, a scris Traian Munteanu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img