vineri, 19 aprilie, 2024

Câți lei costă 1 kg de roșii într-un supermarket din Iași. Sunt mai scumpe decât cireșele!

Distribuie:

Publicat:

Românii resimt tot mai mult în buzunar măsurile nechibzuite ale guvernanților, care au condus la o inflație fără precedent în țara noastră, dublând chiar media europeană. Impactul acestui fenomen se reflectă în prețurile afișate la raft, inclusiv pentru produsele “obișnuite” cum ar fi roșiile sau cartofii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile alimentelor de bază au crescut cu 40% în ultimii trei ani, însă experiența oamenilor în piețe și supermarketuri arată că realitatea este mult mai gravă.

Chiar dacă încă nu este sezonul pentru roșii în România, prețurile acestora au explodat în comparație cu anii precedenți. De exemplu, într-un supermarket din Iași, un kilogram de roșii “roz”, calitatea a II-a, importate din Polonia, s-a ridicat la 33 de lei, o sumă prohibitivă pentru mulți români, având în vedere și creșterea accelerată a prețurilor la celelalte produse.

Reacțiile pe rețelele sociale nu au întârziat să apară. Un internaut sugerează că va aștepta până în vară pentru roșii mai accesibile, în timp ce altul ironizează ambalajul acestora, exprimând scepticismul în legătură cu calitatea.

În piețe, situația este similară, prețurile alimentelor de bază fiind comparabile cu cele din hipermarketuri, cu unele înregistrând chiar dublarea sau triplarea prețului în comparație cu anul anterior.

O creștere semnificativă s-a observat la cartofi, care au înregistrat un avans de 83%, conform datelor oficiale. Cu toate acestea, în hipermarketuri, prețurile încep de la aproximativ 3,3 lei și pot ajunge până la aproape 5 lei pentru un kilogram de cartofi.

Bonurile de cumpărături pentru aceleași produse de bază din urmă cu trei ani, în valoare de aproximativ 50 de lei, acum se ridică la peste 81 de lei.

În plus, prețurile detergenților au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii trei ani, cu o creștere de 70%, conform surselor citate de Digi24, în timp ce statistica oficială raportează o creștere de doar 30%.

Inflația din România a atins cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană în luna ianuarie, fiind de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului anterior.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img