joi, 30 mai, 2024

Cearta cu partenerul agraveaza durerea cronica

Distribuie:

Publicat:

Este binecunoscut faptul ca o disputa cu persoana iubita poate face pe cineva sa se simta foarte rau din punct de vedere emotional. Dar studii noi vin sa ateste faptul ca o astfel de cearta este de natura sa agraveze si durerile fizice, in special pe cele cronice.

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au pus in evidenta, printr-un studiu recent, faptul ca certurile dintre soti agraveaza suferintele fizice. Asta dupa ce nenumarate alte cercetari au evidentiat suferinta psihica si emotionala reala pe care o implica aceste divergente. „Ne-am propus sa ajungem in profunzimea lucrurilor, sa vedem in ce masura interactiunile negative afecteaza sanatatea de fiecare zi a celor care se afla intr-o relatie sentimentala. Am descoperit aceasta asociere dintre cearta cu persoana iubita si agravarea durerii in doua seturi de date, doua grupuri de persoane cu afectiuni diferite, si s-a relevat importanta urmarilor fizice ale diferendelor dintre parteneri la persoanele care sufera de artrita si de diabet de tip II”, explica expertul Lynn Martire, potrivit taifasuri.ro.

Agravarea durerilor fizice vine pe fondul schimbarii starii de dispozitie, care devine negativa dupa o cearta cu partenerul. Participantilor la teste li s-a solicitat sa noteze in paralel starea de spirit si nivelul durerii dupa un episod de diferende si astfel s-a facut legatura dintre tensiunile din cuplu si cresterea durerii resimtite in cazul in care unii dintre parteneri sufera de bolile amintite. In special voluntarii cu artrita au manifestat un grad mai mare de suferinta, concomitent cu o prelungire a starii de proasta dispozitie.

Ca intr-un cerc vicios, accentuarea durerilor si durata mai mare a disconfortului i-au determinat pe unii participanti la experiment sa fie tensionati si a doua zi, ceea ce a prelungit starea de durere, si tot asa. „Aceste descoperiri sugereaza ca, cu cat interactiunile negative in cuplu sunt mai intense, cu atat simptomele dureroase sunt mai acute si mai prelungite pentru multe dintre aceste persoane. Demn de mentionat este faptul ca nu am sesizat aceeasi intensitate de manifestare la bolnavii de diabet, explicatie care rezida, probabil, din diferenta dintre cele doua afectiuni”, puncteaza Martire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img