luni, 13 mai, 2024

Copiii isi constientizeaza forma corpului chiar din uter

Distribuie:

Publicat:

Printre cele mai pretioase momente din timpul sarcinii sunt primele clipe in care mama simte loviturile copilului sau. In prezent, cercetatorii au descoperit ca fiecare miscare sau lovitura ajuta fatul sa-si compuna o harta a creierului sau.

Aceste lovituri sau miscari fetale permit copilului sa-si creeze o retea cerebrala de baza prin care intelege modul in care fiecare parte a corpului se misca, afirma cercetatorii. Conform descopera.ro, care citeaza Live Science, cartografierea spatiala timpurie are loc doar pana in momentul nasterii dupa care in doar cateva zile aceleasi miscari nu mai au niciun efect asupra creierului.

Cercetatorii sugereaza ca miscarile din uter pegatesc copilul pentru viata din exterior, astfel fiind creat un schelet cerebral pe care se pot construi apoi straturi complexe ale noilor capacitati senzoriale obtinute din lumea exterioara. „Aceste aspecte fundamentale precum cel tactic este util imediat dupa nastere pentru lucruri precum alaptatul”, a declarat Kimberley Whitehead, student doctorant al University College London (UCL) si coautor al studiului.

Descoperirile din cadrul studiului ar putea avea implicatii in ingrijirea neonatala, precum modul in care este infasat un nou-nascut pentru a se mentine senzatia din interiorul uterului. In cadrul studiului au fost analizati 19 nou-nascuti ce nu aveau mai multe de doua zile. Cu ajutorul unui aparat non-invaziv de electroencefalografie, cercetatorii au masurat undele cerebrale ale bebelusilor axandu-se pe miscarile fetale din timpul somnului REM (rapid eye movement). Conform rezultatelor au fost descoperite dovezi ale unor retele neuronale , mai ales in cazul copiilor nascuti prematur.

In cazul copiilor nascuti prematur, rezultatele sugereaza ca infasarea poate fi benefica deoarece imita interiorul uterului. Asadar avand an vedere ca aceste micscari au fost observate in timpul somnului REM. rezultatele sustin ideea ca somnul nou-nascutilor trebuie protejat de zgomote.(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img