marți, 21 mai, 2024

Descoperire in Marea Neagra: A fost gasita cea mai veche epava intacta din lume

Distribuie:

Publicat:

Cea mai veche epava intacta din lume a fost gasita la o adancime de 2 km in largul coastei bulgare. Ambarcatiunea este o nava comerciala greaca si dateaza de acum 2400 de ani.

In ultimii 3 ani, cercetatori si arheologi britanici si bulgari au studiat in amanunt fundul Marii Negre. Acolo au descoperit peste 60 de epave care dateaza dinaintea erei noastre, pana in secolul al XIX-lea.

Dr. Dragomir Garbov, arheolog:  "Vorbim aici de ambarcatiuni conservate aproape in intregime. Am gasit chiar bucati de franghii, epave care arata de parca s-ar fi scufundat ieri."

Vezi si: O nava de razboi ruseasca ce continea sute de tone de aur a fost descoperita! Aurul valoareaza sute de miliarde de dolari – VIDEO

Printre acestea, cea mai surprinzatoare descoperire a avut loc la 80 de km de orasul Burgas, unde a fost gasita epava unui vechi vas comercial. Are 23 de metri lungime si s-a pastrat intacta, inclusiv catargul, carma si bancile vaslasilor. Potrivit analizelor, ar fi plutit pe apele Marii Negre acum 2400 de ani.

Edward Parker, director Black Sea Maritime Archaeology Project: "Pe fundul apei sunt corabii intalnite doar in fresce, tablouri sau carti si care acum sunt vazute cu ochiul liber pentru prima oara de cand pluteau pe apa."

Epava a fost descoperita la 2 km adancime, iar cercetatorii spun ca s-a conservat asa de bine datorita lipsei de oxigen. De altfel, aceasta este o caracteristica a Marii Negre, renumita ca un "cimitir al corabiilor".

Nava greaca nu va fi adusa la suprafata din cauza costurilor ridicate ale procedeului si a riscului foarte mare de distrugere a epavei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img