Farmacia naturii: Ceaiurile cu efect laxativ – De folos și dacă suferi de hemoroizi

0
102

Când te confrunţi cu neplăceri precum constipaţia, poţi încerca leacurile din farmacia naturii. Este bine să ştii însă că acestea nu înlocuiesc un stil de viaţă echilibrat şi că nu trebuie consumate decât pe perioade limitate.

Stilul modern de viaţă, care presupune sedentarism şi alimentaţie bogată în grăsimi, favorizează apariţia unor probleme de sănătate precum constipaţia.

În acest caz, este bine să incluzi cât mai multe fibre în dietă (rădăcinoase, fructe, legume), să reduci aportul de pâine albă şi de făinoase şi să bei cel puţin 1,5 litri de apă pe zi. Dimineaţa, pe stomacul gol, consumă fructe uscate precum prunele sau caisele sau ia 1 linguriţă cu miere.

Desigur, nu uita să faci mişcare zilnic; chiar şi simplele plimbări pe jos te ajută, potrivit clicksanatate.ro. În episoadele de constipaţie, poţi încerca şi unele remedii!

Cruşinul

Plantă cu renumită acţiune laxativă, cruşinul îţi este de folos dacă te confrunţi cu constipaţia. În acest scop, poţi prepara un decoct astfel: toarnă 250 ml de apă fiartă peste 1 linguriţă de coajă de cruşin şi lasă vasul acoperit un sfert de oră. Fierbi apoi 15 minute, laşi la răcit, iar seara iei din acest decoct 100 ml. Planta este de folos şi ca adjuvant în hemoroizi, care însoţesc adesea constipaţia cronică.

Pentru tratamentul intern al hemoroizilor, este benefic amestecul de ceai de coada-şoricelului – coajă de cruşin (1 lingură din acest amestec la un sfert de litru de apă), consumat de 2-3 ori pe zi.

Uleiul de ricin are acţiune purgativă

Unul dintre cele mai bune remedii purgative este uleiul de ricin. Remediul se administrează dimineaţa, câte 1 linguriţă pe zi, înainte de masă (este mai eficient pe stomacul gol). Uleiul de ricin nu se ia pe perioade mai mari de 1-2 săptămâni. Evită acest remediu dacă ai calculi biliari sau orice altă problemă cu bila.

Inul, pentru aport de fibre

Pentru că în constipaţie este important să consumi multe fibre, îţi recomandăm inul. Graţie mucilagiilor şi fibrelor, inul este un bun laxativ natural. Iată cum îl poţi consuma: lasă la înmuiat 5-10 g de seminţe de in în 150 ml de apă, 20 de minute. Ia acest remediu de 3 ori pe zi, până observi îmbunătăţiri. În perioadele în care consumi in, este foarte important să bei şi multă apă.

Socul este leac depurativ

Plantă cu numeroase beneficii, socul te poate ajuta dacă ai tranzit intestinal încetinit sau constipaţie. Din punct de vedere medicinal sunt valorificate florile, fructele, scoarţa şi rădăcinile. Socul este renumit pentru acţiunea depurativă şi este indicat în tulburări gastrointestinale precum digestie greoaie şi constipaţie, precum şi în balonare. Consumă 2-3 căni cu ceai de soc pe zi. Acesta se obţine dintr-o lingură de plantă (flori) la 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară .

Senna „grăbeşte” digestia

Frunzele şi fructele de senna au efecte detoxifiante, laxative, purificatoare şi purgative, fiind recomandate în digestia lentă, pentru a trata constipaţia. Poţi bea 1-2 căni de ceai de senna pe zi, cel mult 10 zile. Ceaiul se obţine astfel: peste 1 linguriţă de plantă se toarnă 200 ml de apă clocotită, după care se lasă un sfert de oră la infuzat. Senna nu est indicată copiilor sub 12 ani. Planta nu se consumă pe perioade îndelungate, deoarece poate produce modificări la nivelul intestinului gros.

Continuarea pe exquils.ro