Gheorghe Mencinicopschi: „Fugiti de produsele light!”

0
40

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi sustine ca produsele lightnu contribuie la slabire, ci pot chiar incuraja ingrasarea, asa ca trebuie sa fiti informati de ce este necesar sa le evitati.

Termenul "light" este speculat la maximum de firmele producatoare de bauturi racoritoare si de alimente, scrie doctormenci.ro. Acest termen sugereaza cumparatorului ca e vorba un produs usor, dietetic, prin urmare sanatos si extrem de util in curele de slabire, ceea ce nu este adevarat. Ca de obicei, este esential sa citim eticheta si sa nu ne lasam pacaliti de precizarile „0% grasimi”, „0% zahar” sau „0% calorii” tiparite cu litere mari. Citind cu atentie vom vedea ca poate produsul are „0% zahar” sau „grasimi”, dar contine nenumarate E-uri.

Zaharul din aceste produse a fost inlocuit cu edulcoranti (aspartam-E 951, acesulfam K-E 950, ciclamati-E 952, zaharina-E 954). Acestia, desi contin mult mai putine calorii decat zaharul, au un efect metabolic contrar: ingrasa! De ce? Pentru ca nu numai ca nu reduc pofta de dulce, ci o accentueaza. Indulcitorii perturba senzatiile de satietate –foame, decuplandu-le de aportul alimentar. Astfel creierul, dupa ce a receptat senzatia de dulce, asteapta recompensa calorica.

Aceasta insa nu mai vine si astfel se creaza un stres metabolic concretizat prin retinerea caloriilor lipsa din alte alimente. Spre deosebire de zahar, care participa la aparitia semnalului de satietate, indulcitorii nu participa la generarea acestei senzatii. Astfel, simtim nevoia de a consuma mai multe si mai multe alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.