duminică, 28 aprilie, 2024

8 trucuri pe care le folosesc designerii pentru iluminatul interior

Distribuie:

Publicat:

Când vă gândiți la spațiul, ambianță și atmosferă din casa dvs., iluminatul poate fi unul dintre cele mai fundamentale elemente. Luminile mai strălucitoare vă pot face să vă simțiți atenți și treji, în timp ce luminile mai slabe, mai moi pot fi relaxante și inducătoare de somn.

Expertul în design, Nadia McCowan Hill, împărtășește sfaturile sale despre cum să utilizați iluminatul eficient pentru a vă face casa să se simtă mai mare și mai caldă.

1. Faceți un plan de iluminat

Dacă începeți de la zero sau redecorați o cameră, creați un plan de iluminat care să abordeze elementele esențiale. Gândiți-vă la ce activități se desfășoară în fiecare cameră (mâncat, relaxare, muncă), caracteristicile cheie ale unei camere pe care doriți să le evidențiați și de ce limite arhitecturale trebuie să țineți cont. Luați în considerare stilul, scara, puterea și chiar temperatura culorii luminilor înainte de a vă grăbi să luați decizii de design. Planificarea timpurie reduce durerile de cap și luatul de decizii grăbite în ultimul moment.

2. Stratificați iluminatul

Încercați o abordare stratificată a iluminatului cu diferite surse de lumină pe diferite niveluri, pentru a crea ambianță și interes pentru o cameră. Folosiți iluminatul pentru a profita la maximum de dimensiunea și forma unei camere – lumini agățate de tavan pot face ca o cameră să se simtă mai mare, lustre cu profil redus vor crea o iluzie de înălțime, iar grupurile de surse de iluminat vor face camerele mari să pară mai confortabile.

3. Asigurați-vă că iluminatul este util

Luați în considerare ce sarcini ați putea îndeplini în fiecare cameră, în care iluminatul vă poate afecta sau vă poate ajuta. Gătitul necesită o lumină mai concentrată, de aceea este utilă o combinație de spoturi luminoase și iluminat încastrat, în dulapuri și deasupra aragazului. Pentru citire, iluminatul flexibil și direcțional îndreptat spre dvs. este mai bun. Băile necesită o combinație de aplice și spoturi. Dimmer-urile vor deveni rapid noul dvs. cel mai bun prieten, oferindu-vă un mod eficient energetic de a schimba rapid atmosfera și căldura unei camere.

4. Alegeți becul cu atenție

Becurile pe care le alegeți ar trebui să fie mai mult decât un gând trecător sau o vizită prin supermarket când vă dați seama că s-au ars. Ar trebui să luați în considerare următoarele:

●      Cât de luminos aveți nevoie să fie spațiul dvs. (wați)
●      Ce atmosferă încercați să creați (temperatura culorii, de exemplu, temperatura mai joasă este mai asemănătoare cu lumânarea, în timp ce temperaturile mai ridicate sunt mai asemănătoare cu cerul albastru de afară)
●      Ar trebui luată în considerare eficiența energetică (pentru lumini utilizate mai frecvent)
●      Încercați să faceți un design sau o declarație focală (prin scară, formă sau culori)?

5. Folosiți spoturi pentru a evidenția locurile dvs. preferate

Utilizați iluminatul pentru a vă concentra subtil (sau nu atât de subtil) pe un perete, un element arhitectural sau o piesă cheie de mobilier (cum ar fi canapeaua dvs. din piele de mahon sau fotoliul statement). Luminile montate pe perete dispuse simetric pe ambele părți ale unei oglinzi deasupra căminului unui șemineu vor adăuga căldură, rafinament și eleganță unei camere.

6. Faceți oaspeții să se simtă bineveniți

Spoturile funcționează bine îndreptate spre centrul mesei, pentru a atrage oamenii.

7. Iluminați calea pe timp de noapte

Vizitele de la miezul nopții la baie se înrăutățesc dacă aveți parte de iluminat dur, care provoacă orbire temporară la apăsarea unui întrerupător. Investiți în iluminat direcțional a nivelului podelei pe holuri, scări și baie, pentru a crea o lumină subtilă și un ghid.

8. Mai puțin este mai mult

Păstrați tematica, schemele de culori și finisajele consistente în toată casa, mai ales când vine vorba de iluminat. Prea multe stiluri diferite în toată casa pot fi confuze pentru ochi și pot provoca neliniște. Tonurile neutre și mai deschise vor deschide un spațiu și îl vor face să pară mai mare, declarațiile de culoare (de exemplu, prin abajururi) vor adăuga interes, în timp ce nuanțele mai întunecate adaugă o notă de lux și confort. Păstrați-l lucrurile simple și consecvente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img