Reprezentanţii la Bruxelles ai guvernelor statelor membre UE reiau discuţiile cu privire la un plafon de preţ impus exporturilor de petrol ale Rusiei, au declarat pentru Reuters mai mulţi diplomaţi europeni.
Joi, miniştrii europeni ai Energiei nu au reuşit să pună capăt diviziunilor cu privire la nivelul de preţ la care ar trebui plafonat petrolul rusesc, în ideea de a limita capacitatea Moscovei de a plăti pentru războiul său din Ucraina, fără a provoca însă un şoc asupra aprovizionării mondiale cu petrol. Plafonul de preţ ar urma să intre în vigoare în data de 5 decembrie, potrivit Agerpres.
Ideea plafonului este aceea de a împiedica companiile de shipping, asigurări şi reasigurări să îşi ofere serviciile pentru navele care transportă ţiţei rusesc la nivel global, decât dacă acest ţiţei este vândut la un preţ mai mic decât cel stabilit de statele din G7 şi aliaţii săi.
Pentru că cele mai importante firme din industriile de shipping şi asigurări au sediul în ţările G7, un plafon de preţ ar face foarte dificil pentru Moscova să îşi vândă petrolul, cel mai important articol de export al Rusiei, la un preţ mai mare.
Ţări precum Polonia, Estonia şi Lituania militează pentru un plafon de preţ mult mai redus decât cel cuprins între 65 şi 70 de dolari propus de G7. Pe de altă parte, Grecia, Cipru şi Malta fac presiuni pentru un plafon de preţ mai mare, sau o formă de compensare pentru că se aşteaptă la diminuarea afacerilor firmele lor de shipping.