Inteligenta nu se masoara doar in nivelul de cunostinte pe care il avem, diplome sau titluri obtinute. Manifestarea inteligentei se arata printr-un sistem de valori complex. Inteligenta inseamna in aceeasi masura a oferi din ceea ce stii si a fi modest.
Oamenii inteligenti au o perspectiva asupra vietii care ii inspira si pe ceilalti, iar cei care intra in contact cu ei, isi descopera la randul lor, capacitatile maxime si deschiderea fata de lume.
Cum recunosti oamenii inteligenti? Iata 10 trasaturi definitorii care ii fac foarte speciali, chiar daca ei nu vor recunoaste niciodata acest lucru:
1. Oamenii inteligenti nu vorbesc foarte mult, ei stiu ca a asculta este la fel de important cu a-ti exprima ideile. Nu simt nevoia sa demonstreze ca „stiu” sau sa iasa in evidenta.
2. Cunosc si sunt interesati de mult mai multe lucruri decat specializarea lor. Ei au darul unei minti deschise. Le place sa fie stimulati in mod constant de noi si noi idei. Sunt foarte curiosi in privinta altor domenii.
3. Reusesc in mod surprinzator sa fie foarte prezenti in tot ceea ce fac, fie ca este vorba despre munca, proiecte si viata personala. Reusesc sa se descurce pe mai multe fronturi pentru ca reusesc sa faca mereu, cele mai bune alegeri, sa se strecoare cu abilitate si sa gaseasca cele mai convenabile solutii. Pare ca fac acest lucru fara prea mult efort.
4. Sunt, ca toti ceilalti, angrenati in social-media (Facebook, blogging, etc.) dar pentru ei, acestea nu sunt decat unelte prin care reusesc sa se imbogateasca din punctul de vedere al cunoasterii. De asemenea, acestea sunt unelte prin care reusesc sa se conecteze cu oameni ce au aceleasi interese si pasiuni.
5. Chiar daca lucrurile in jurul lor merg rau, incearca totusi sa zambeasca. Oamenii inteligenti nu se lasa coplesiti, pentru ca prin gandurile lor isi ofera mereu si alternativa ca totul se va sfarsi cu bine.
6. Oamenii inteligenti se auto-constientizeaza ca fiind asa, dar niciodata nu tin neaparat sa demonstreze unei audiente acest lucru. Mai degraba, telul lor este acela de a impartasi cu ceilalti din cunoasterea lor, inspirandu-i si deschizandu-le orizonturile.
7. Daca se afla in pozitii de management, vor face toate eforturile de a-i stimula pe oamenii din echipa lor, de a-i provoca sa scoata la iveala tot ce au mai bun. Stiu ca inteligenta poate fi si sinergetica – ca intr-un organism viu, membrii echipei aduc calitati unice care compun un intreg.
8. Oamenii inteligenti au abilitati ascunse pe care le demonstreaza atunci cand e nevoie. Nu simt nevoia de a se manifesta in celorlalti cu tot ceea ce stiu si pot sa faca, doar ca sa demonstreze ca ei sunt cei mai buni.
9. Ca au avut sau nu au avut parte de educatie scumpa sau au fost autodidacti. Nu vei sti acest lucru, pana nu vei avea CV-ul lor in fata.
10. Niciodata nu ar incerca sa faca pe cineva sa se simta ridicol, mai putin destept. Au inavatat ca oricine face acest lucru, nu sfarseste decat a se simti el insusi ridicol.