Viiitorul an scolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri si doar 34 de zile de vacanta, fãrã cea de varã, potrivit structurii stabilite printrun proiect de ordin lansat in dezbatere publicã de Ministerul Educatiei, calendarul fiind alcãtuit similar celui pentru 2013-2014.
Noul proiect elaborat prevede cã anul scolar viitor are circa 36 de sãptãmani de cursuri, insumand 177 de zile lucrãtoare. Exceptie fac clasele terminale din invãtãmantul liceal, pentru care anul scolar are 37 de sãptãmani, din care durata cursurilor este de 33 de sãptãmani, 4 sãptãmani fiind dedicate desfãsurãrii examenului national de bacalaureat.
Bineinteles cursurile claselor terminale se incheie in 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de sãptãmani, din care durata cursurilor este de 35 de sãptãmani, o sãptãmanã fiind dedicatã desfãsurãrii evaluãrii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 12 iunie 2015. “Pentru clasele din invãtãmantul liceal – filiera tehnologicã, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilitã prin planurile-cadru de invãtãmant, in vigoare.
Pentru clasele din invãtãmantul profesional, durata cursurilor este cea stabilitã prin planurile-cadru de invãtãmant in vigoare. Pentru invãtãmantul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologicã, durata cursurilor este de 37 de sãptãmani, insumand 181 de zile. Stagiile de pregãtire practicã pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologicã, cuprind 720 de ore care se desfãsoarã in perioada propusã de unitatea de invãtãmant organizatoare si aprobatã de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor. Pentru invãtãmantul postliceal (scoalã postlicealã si scoalã de maistri), durata cursurilor este cea stabilitã prin planurile-cadru de invãtãmant, in vigoare”, mai prevede proiectul, ca exceptii de la durata de 36 de sãptãmani. Anul scolar 2014-2015 este structurat, ca si cel in curs, pe douã semestre. Semestrul I va avea cursuri in perioadele luni, 15 septembrie – vineri, 19 decembrie si luni, 5 ianuarie – vineri, 30 ianuarie. In perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din invãtãmantul primar si grupele din invãtãmantul prescolar vor fi in vacantã. Vacanta de iarnã va incepe sambãtã, 20 decembrie si se va incheia duminicã, 4 ianuarie, iar cea intersemestrialã va fi intre 31 ianuarie si 8 februarie. Semestrul al II-lea va incepe luni, 9 februarie, si va fi intrerupt de vacanta de primãvarã, programatã intre 11 aprilie si 19 aprilie. Cursurile se vor relua in 20 aprilie, anul scolar urmand sã se incheie la 19 iunie. Vacanta de varã de dinaintea anului scolar 2015- 2016 va fi intre 20 iunie si 13 septembrie. Conform aceluiasi proiect de calendar, saptamana 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicatã activitãtilor extracuriculare si extrascolare, in cadrul programului “Scoala altfel: Sã stii mai multe, sã fii mai bun!”. Calendarul examenelor/evaluãrilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competent elor profesionale/a competentelor, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se aprobã prin ordine distincte ale ministrului Educatiei, se mai precizeazã in proiect.
Proiectul a fost in dezbatere publicã panã astazi, 17 iunie.