Colesterolul si obezitatea nu mai sunt demult o problema a adultilor, ci afecteaza in fiecare an tot mai multi copii.
Potrivit ultimelor statistici, in Romania, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauza fiind alimentatia nesanatoasa si lipsa varietatii in dieta.
Ce boli afecteaza copiii cu colesterol mare
Consumul caloric in exces, care predomina in alimentele bogate in grasime, in dulciuri si produse de fast-food nu determina doar acumularea kilogramelor in plus si cresterea colesterolului, ci si evolutia in timp a unor afectiuni grave de la o varsta frageda:diabet zaharat tip 2 din cauza nevoii tot mai mari de insulina;afectiuni cardiovasculare.
Ce este colesterolul rau si cand devine periculos pentru copii?
Atunci cand impiedica circulatia sangelui in organism, colesterolul poate deveni un factor de risc cardiovascular pentru copii. Acest tip de colesterol este denumit LDL-colesterol sau „colesterolul rau” si se depune pe vasele de sange din cauza excesului de grasimi, ingrosandu-le si ingustandu-le pana cand transportul nutrientilor si cel sanguin va fi blocat.
Alti factori care cresc colesterolul la copii
Nu doar alimentatia nesanatoasa duce la cresterea colesterolului rau in cazul copiiilor. Factorii de risc sunt mult mai variati:obezitatea cauzata de dereglari metabolice;lipsa exercitiului fizic, in ciuda alimentatiei echilibrate;factorul genetic – tendinta de crestere a colesterolului este transmisa de la o generatie la alta
In cazul manifestarii uneia dintre aceste conditii, specialistii precizeaza ca un nivel acceptabil al colesterolului total la persoanele cu varsta cuprinsa intre 2 si 19 ani trebuie sa fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rau) sa nu fie mai mare de 110 mg/dl.
Alimentatia – ajutor esential in combaterea colesterolului la copii
Pentru reducerea „colesterolului rau”, o dieta sanatoasa este esentiala, aceasta reusind sa scada cu pana la 10% nivelul colesterolului din sange. In acest sens, chiar si cele mai mici modificari in alimentatie pot aduce beneficii multiple:
Ciocolata neagra este de preferat celei cu lapte – studiile au demonstrat ca aceasta are in compozitie acizi grasi Omega 3 ce pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare;
Uleiul de floarea soarelui poate fi substituit cu cel de masline, care scade nivelul colesterolului si controleaza nivelul zaharului din sange, prevenind astfel bolile de inima;
Carnea grasa poate fi inlocuita cu cea de peste, bogata in acizi grasi Omega 3 si Omega 6 care ajuta la reducerea colesterolului;
Inlocuiti cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahar, cu cele integrale – Acestea sunt bogate in vitamina B, minerale, fibre si au un continut scazut al grasimilor, fiind un adevarat pansament pentru inima si totodata, un mic dejun delicios.
Nucile, migdalele si alunele pot fi incluse in gustari in locul dulciurilor, protejand impotriva bolilor cardiovasculare, prin continutul bogat de acizi grasi Omega 3.
Unica.ro