O serie de imbolnaviri pulmonare in randul tinerilor din SUA starneste ingrijorari in randul specialistilor, care suspecteaza ca la originea simptomelor prezentate de cei bolnavi – tuse, senzatia de sufocare si stari accentuate de oboseala – stau tigarile electronice. In SUA s-a inceput o investigatie de amploare, pana acum fiind inregistrate sute de cazuri de imbolnaviri pulmonare grave legate de vapare. In aceasta investigatie, Centrul american pentru Controlul si Prevenirea Bolilor colaboreaza cu departamentele pentru sanatate din mai multe state, printre care Wisconsin, Illinois, California, Indiana si Minnesota.
Specialistii de la Mayo Clinic au examinat prelevari de tesut de la 17 pacienti cu boli pulmonare asociate tigarilor electronice – intre care doua persoane decedate, si au facut o descoperire socanta. Leziunile pulmonare ale persoanelor care s-au imbolnavit dupa ce au inhalat vapori de nicotina sau marijuana proveniti din tigarile electronice arata precum cele produse de arsurile chimice, au consemnat specialistii de la Mayo Clinic intr-un raport publicat joi si citat de nytimes.com. "In toate cele 17 cazuri, am descoperit un tipar al leziunilor care aratau ca si cum plamanii ar fi fost expusi la substante chimice toxice, vapori toxici sau arsuri chimice“, a afirmat dr. Brandon T. Larsen, specialist patolog la Mayo Clinic, Scottsdale, Arizona. "Ca sa fiu sincer, aratau precum leziunile pe care te-ai astepta sa le vezi la un muncitor nefericit, victima a unui accident industrial in care tevi mari, pline cu substante chimice s-au revarsat, expunand persoana unui fum toxic care i-a ars caile respiratorii. Leziunile seamana, totodata, cu ale persoanelor expuse la gaz mustar, un gaz extrem de toxic pe baza de sulf si clor, folosit ca arma chimica in timpul Primului Razboi Mondial", a mai spus specialistul.
Concluziile au fost publicate ieri, in „The New England Journal of Medicine“. Cele 17 mostre provin de la 13 barbati si patru femei, cu varste intre 19 si 67 de ani, 70% fiind fumatori tigari electronice cu marijuana sau canabis. Pacientii proveneau din Arizona, Minnesota si Florida. Aproape 800 cazuri de boli pulmonare asociate cu tigarile electronice au fost diagnosticate in SUA, la pacienti din 46 de state americane, din care 16 au decedat. Majoritatea au declarat ca au fumat THC – ingredientul psihoactiv existent in marijuana, in timp ce altii, ca au fumat doar nicotina. Investigatorii medicali nu au putut identifica exact care este substanta toxica implicata sau daca este vorba de mai multe astfel de substante. Totodata, nu se stie daca sursa lichidelor este problema sau este vorba despre toxine eliberate de materialele utilizate pentru fabricarea dispozitivelor electronice.
Initial, specialistii au luat in calcul posibilitatea ca plamanii pacientilor sa fie intoxicati de uleiurile folosite la inhalare, precum THC sau vitamina E acetat – utilizata uneori pentru a dilua THC. Dar. dr. Larsen sustine ca specialistii de la Mayo nu au vazut niciun semn de ulei acumulat in tesutul pulmonar. In schimb, au identificat multe celule ale sistemului imunitar numite macrofage pe care le-a descris ca avand „un aspect fragil, spongios, caracteristic arsurilor chimice“. „Probabil ca este nevoie sa privim mult mai de aproape compusii chimici si nu doar uleiurile, ci chimicalele constituente ca sa ne dam seama care produc leziuni“. Specialistul a adaugat ca pacientii cu boli pulmonare determinate de tigarile electronice au tesuturi distruse pe tot traseul cailor respiratorii pana in plamani. Unii dintre pacienti nu-si vor reveni niciodata Plamanii afectati nu mai functioneaza cum trebuie si desi incearca sa se repare singuri, nu reusesc, mai spune dr. Larsen, adaugand ca atat caile respiratorii, cat si plamanii acestor pacienti arata ca si cum ar fi puternic „arsi“ si, "desi sunt conectati la aparate de respirat, unii dintre ei nu-si vor reveni niciodata si vor muri".
Unul dintre cazurile descrise in raportul Mayo Clinic este cel al unei femei de 31 de ani care a decedat, in ciuda tratamentului intensiv pe care l-a primit, fiind si conectata la aparatul de oxigen. Femeia era fumatoare de tigarete electronice, dar nu se stie ce anume fuma. Un alt pacient descris este tot o femeie de 21 de ani care a declarat ca a fumat nicotina timp de cinci ani si s-a imbolnavit dupa ce a adaugat pentru prima oara si marijuana in dispozitivul electronic. Ea s-a refacut suficient de mult pentru a putea parasi spitalul. Raportul mentioneaza si cazul unui pacient de 28 de ani care a declarat ca a fumat timp de un an 20-30 de cartuse pe zi de THC.
Vinerea trecuta, Centrele de control si preventie a bolilor –CDC – au facut o lista cu mai multe astfel de produse continand THC despre care pacientii din Wisconsin si Illinois au declarat ca le-au fumat inainte de a se imbolnavi: Dank Vapes, Moon Rocks, Off White si TKO. Potrivit oficialilor insa, nu se stie daca imbolnavirile sau decesele produse in alte parti ale SUA au legatura cu aceleasi produse identificate in cele doua state. Folosirea intensiva a cartusurilor care contin THC sugereaza ca, probabil, substanta joaca un rol important in aparitia acestor cazuri, sunt de parere oficialitatile. Potrivit unui raport de saptamana trecuta al CDC, din cei 771 de pacienti afectati de boli pulmonare care au legatura cu tigarile electronice, 91% au fost spitalizati, 69% sunt barbati si putin peste 60% au varste intre 18 si 34 de ani. Din cele 13 decese inregistrate pana saptamana trecuta, mai mult de jumatate erau barbati cu varsta medie de 50 de ani. Alte trei noi decese au fost raportate in Nebraska, Virginia si New Jersey, in aceasta saptamana.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat tigarile electronice „fara doar si poate nocive“ si a facut apel la guvernele lumii sa reglementeze situatia acestor produse. Pana in prezent 30 de tari interzic total sau partial vanzarea si utilizarea acestor dispozitive pe teritoriul lor. Printe ele, India, Argentina, Turcia, Thailanda, Brazilia, precum si unele state din SUA. In Australia, nicotina este considerata otrava, lichidele care o contin neputand fi achizitionate fara prescriptie medicala. In țara noastra sunt sase milioane de fumatori, dintre care aproximativ 200.000 folosesc tigari electronice.