marți, 30 aprilie, 2024

Lipoamele: de ce apar şi cum se tratează

Distribuie:

Publicat:

Cel mai des întâlnite tumori ale ţesuturilor moi în rândul adulţilor sunt lipoamele. Deşi nu ridică probleme majore de sănătate, ele nu trebuie neglijate, ci necesită consult de specialitate.

Lipoamele pot apărea în orice parte a corpului, însă cel mai des se dezvoltă în zona umerilor, a gâtului, a pieptului, a şoldurilor şi a axilelor. Deşi orice nodul apărut sub piele poate fi un motiv de îngrijorare, lipoamele sunt inofensive, neavând o origine malignă. Chiar şi în aceste condiţii, odată descoperit, orice lipom trebui să fie monitorizat de un medic specialist.

 

În general, nu sunt dureroase

 

Lipoamele sunt formaţiuni tumorale benigne, ovale, compuse din celule adipoase normale. Sunt moi la atingere şi se pot mişca uşor sub piele atunci când sunt apăsate. Cresc treptat, în câteva luni sau chiar ani, până ce ajung 2-3 cm. Doar în cazuri rare, acestea pot avea mai mult de 10 cm. Nu sunt dureroase la atingere decât atunci când presează nervii sau conţin vase de sânge. În cele mai multe cazuri sunt îndepărtate chirurgical atunci când devin dureroase sau dacă sunt inestetice.

 

Pot avea cauze genetice

 

Nu se ştie cu exactitate cauzele care duc la apariţia lipoamelor, însă, la persoanele care au mai multe lipoame pe corp în acelaşi timp, ele pot avea cauze genetice. Lipoamele se clasifică în 3 categorii:

lipoamele solitare: mai frecvente la femei

lipoamele congenitale: cele care apar în special în zona pieptului şi a trunchiului

lipoamele multiple familiale: de dimenisuni mici, localizate la extremităţile corpului şi care apar îndeosebi în adolescenţă.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img