miercuri, 28 februarie, 2024

Diplomatii americani HARTUITI la Moscova

Distribuie:

Publicat:

Mai multi oficiali americani denunta incidentele care vizeaza diplomati americani aflati la Moscova, numarul acestora crescand in ultimii ani si ajungand la nivelul celor din timpul Razboiului Rece. Oficialii descriu un tipar al intimidarii si hartuirii care ar fi desfasurat de Serviciul Federal de Securitate (FSB). Aceasta tendinta a alarmat oficialii de la Washington, care s-au plans de aceste tratamente oficialilor rusi la cel mai inalt nivel, inclusiv presedintelui Vladimir Putin. Americanii sustin ca nivelul hartuirii a crescut intens in acest an, pe fondul deteriorarii relatiilor SUA-Rusia din cauza crizei ucrainene. Ambasada a remarcat aceasta crestere in momentul in care au inceput protestele antiguvernamentale din Rusia, la sfarsitul lui 2011.

Unele dintre actiuni par meschine. De cateva ori, oficialii americani au gasit lucrurile mutate la intoarcerea acasa sau vreo fereastra deschisa in miezul iernii. Alteori, agentii de securitate rusi au incercat sa interfereze cu activitatea diplomatica, perturband de exemplu intalnirile publice cu contacte rusesti. Gardieni in uniforma oferiti de Rusia pentru a pazi Ambasada au hartuit vizitatorii si chiar angajatii care incercau sa intre in cladire. Rusii care lucrau sau se intalneau cu diplomatii au fost, de asemenea, intimidati. Cativa au fost avertizati de indivizi obscuri sa renunte la contactele cu oficialii americani. Autoritatile ruse au sporit presiunea si asupra programelor desfasurate de ambasada Statelor Unite. Expertii sustin ca scopul acestor actiuni intruzive este diferit de supravegherea sub acoperire sau incercarile de a recruta spioni, fiind vorba despre presiune psihologica.

“Nu este doar o modalitate de a submina personalul ambasadei, ci de a-i face pe oameni sa se gandeasca la acesta ca fiind toxic si cu care nu merita sa discuti, sa fii vazut”, a declarat Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York, specializat in probleme de securitate rusesti. Viata sub supraveghere constanta a fost multa vreme o realitate acceptata de oficialii americani care lucrau in Rusia. Cei mai multi au declarat insa ca nu isi simteau amenintata siguranta fizica. Dar incidentele din prezent par sa aiba ca scop tratarea cu ostilitate a Statelor Unite. Intr-o incalcare grava a protocolului diplomatic, unele dintre cele mai agresive actiuni l-au vizat pe Michael McFaul, ambasador al SUA la Moscova pana in februarie.

Raportul inspectorului general descrie tratamentul aplicat ambasadorului ca un “un nivel de hartuire meschin si grav care depaseste experientele predecesorilor sai”. Ambasadorul McFaul a fost urmarit aproape peste tot unde mergea intr-un mod agresiv si uneori amenintator, atat de agenti de securitate rusi, cat si de televiziunile rusesti pro-Kremlin, chiar si atunci cand mergea la evenimente private impreuna cu familia. Intr-un episod notabil, potrivit oficialilor, McFaul a ramas in parcarea Ministerului rus de Externe dupa ce politia l-a oprit pe soferul sau pentru o infractiune minora si i-a ridicat pe loc permisul de conducere. Ambasadorul insusi s-a plans in mod constant de modul in care era tratat. In cele din urma el a scris pe Twitter ca cineva i-a spart e-mailul si ii intercepteaza convorbirile telefonice. Diplomatii veterani au declarat ca au fost socati de tratamentul la care a fost supus McFaul, dar au adaugat ca s-au confruntat cu o hartuire similara in calitate de oficiali de rang inferior la Moscova, in timpul Razboiului Rece, potrivit mediafax.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img