Adio invatamant superior gratuit. Universitatile de stat, PRIVATIZATE

Publicat:

Universitatile de stat din Romania ar putea fi privatizate, iar viitorii studenti isi pot lua adio de la invatamantul superior gratuit, avertizeaza prof. univ. Anton Hadar, presedintele Federatiei Nationale Sindicale Alma Mater.

Aceasta schimbare radicala ar putea surveni in baza unei directive europene, pentru adoptarea careia se fac presiuni in interiorul UE. Astfel, in cazul in care Uniunea Europeana va impune privatizarea universitatilor, „locurile la buget” vor fi aproape inexistente, iar studiile superioare vor deveni un lux pe care si-l vor permite cei cu posibilitati financiare peste medie sau cei dispusi sa faca imprumuturi la banca pentru studii.

„In urma cu o luna am fost la Viena la o dezbatere la care au participat toate tarile din Uniunea Europeana si concluzia a fost ca se doreste o privatizare masiva a universitatilor de stat si doar in cazuri rare sa mai fie acordate burse de la stat. Mai degraba vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intentia tarilor dezvoltate din Uniunea Europeana este ca, odata invatamantul privatizat, sa se faca un clasament al tuturor universitatilor din Europa si, in acest fel, atractivitatea universitatilor valoroase ale Europei sa creasca”, a declarat prof. dr. ing. Anton Hadar, pentru ziarulring.ro.

Totodata  numarul de studenti este in continua scadere, consecinta a dezinteresului tinerilor pentru studii superioare, dar si a numarului redus de absolventi de liceu ce reusesc sa ia examenul de Bacalaureat. Acest fapt pune Universitatile in pericol de faliment.

„S-ar putea ca trecerea aceasta spre privat sa fie facuta din motive de forta majora, din lipsa de candidati. Ar fi pacat ca universitati de traditie sa intre pe mana unor afaceristi si sa asistam la o prabusire a acestora. In momentul de fata, universitatile din Europa sunt in dificultate, una dintre cauze fiind si faptul ca nici pe afara tinerii nu mai sunt atat de doritori sa faca studii superioare”, a mai precizat Anton Hadar.

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img