marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Prin Hotararea Guvernului nr. 11/2015 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 35 din 15.01.2015 s-a transpus legislatia comunitara privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozitiilor referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de fixare a copiilor in scaune.

Astfel, copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul. Aceste prevederi nu se aplica in cazul transportului in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi, daca in acesta din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. In aceste cazuri, transportul copilului in varsta de pana la 3 ani se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.

Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.

Prin dispozitiv de fixare in scaun pentru copii se intelege un ansamblu de componente capabil sa fixeze un copil in pozitia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinatie de chingi ori elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun utilizat impreuna cu centura de siguranta cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului,

cum ar fi, fara a se limita la acestea, scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, precum si centura si sisteme de centuri pentru copii.
  
 Se excepteaza de la obligatia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranta pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta. In acest caz, transportul copilului se realizeaza pe locurile din spate ale autovehiculului, sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.

Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.  Prin exceptie de la aceste prevederi, copiii in varsta de pana la 3 ani pot fi transportati sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul, in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi daca in acesta din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.  

Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii se instaleaza pe locurile din spate ale autovehiculului, in conformitate cu instructiunile de montare furnizate de catre producatorul acestuia. Prin exceptie de la aceste prevederi, tipurile de dispozitiv de fixare in scaun pentru copii care, potrivit instructiunilor producatorului, pot fi montate inclusiv pe locul din fata destinat pasagerilor prin orientarea cu fata spre directia opusa directiei normale de deplasare a autovehiculului, se instaleaza pe acest loc doar in situatia in care conducatorul dezactiveaza airbagul frontal corespunzator locului.

Conducatorul autovehiculului este sanctionat contraventional cu 4-5 puncte amenda si 3 puncte de penalizare in cazul:
– nerespectarii obligatiei de a se asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate;
– nerespectarea dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite