Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt vrea discuţii private cu traderii de grâu

Publicat:

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a demarat luni discuţiile private cu marile firme de trading pentru a cumpăra grâu fără a recurge la organizarea de licitaţii internaţionale, informează Reuters.

Potrivit traderilor, Egiptul este interesat de grâu provenit din România, Bulgaria, Rusia şi Franţa. De asemenea, livrarea grâului ar trebui să se facă în patru perioade: 1-15 septembrie, 16-30 septembrie, 1-15 octombrie şi 16-31 octombrie, au adăugat traderii, potrivit Agerpres.ro.

În mod normal, GASC achiziţionează grâu în cadrul unor proceduri de licitaţie internaţională, însă luna trecută ministrul egiptean al Aprovizionării a anunţat că Guvernul a aprobat posibilitatea achiziţiilor directe de la ţări sau companii.

La ultima sa licitaţie internaţională, organizată în data de 29 iunie, GASC a cumpărat o cantitate de 815.000 de tone de grâu, aceasta fiind cea mai mare cantitate cumpărată de statul egiptean în ultimul deceniu la o singură licitaţie. Achiziţia a inclus 350.000 de tone de grâu din Franţa, 240.000 de tone de grâu din România, 175.000 de tone de grâu din Rusia şi 50.000 de tone de grâu din Bulgaria, a precizat GASC. Cel mai mic preţ oferit în cadrul licitaţiei din 29 iunie a fost pentru grâul din România, 429,90 dolari pe tonă, inclusiv livrarea.

Potrivit traderilor, preţul grâului a scăzut semnificativ în ultimele zile, ceea ce a creat mai mult interes pentru achiziţii. Cotaţiile futures la grâul american au coborât vineri la cel mai scăzut nivel din februarie, presate de aprecierea dolarului american şi creşterea ofertei de grâu din emisfera nordică.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img