vineri, 26 aprilie, 2024

BARLAD: CASELE NOASTRE SUNT DEPOZITE DE VECHITURI?

Distribuie:

Publicat:

Tu stii ce face televizorul tau vechi? Aduna praf si elimina plumb! Daca praful nu te sperie, expunerea la plumb este un pericol real! Protejeaza-ti sanatatea si mediul in care traiesti! Participa la actiunea de colectare a deseurilor electrice si electronice din municipiul Barlad,  care va avea loc pe 6-8 aprilie. Organizatorii campaniei, Primaria  si Serviciul Local de Colectare Vaslui, ofera cetatenilor servicii gratuite de colectare a deseurilor electrice. Actiunea are si caracter educativ cu privire la importanta colectarii aparatelor electrice vechi sau stricate, fiind sustinuta de Asociatia Romana pentru Reciclare – RoRec.
 
Cum colectam DEEE?
 
In perioada 6-8 aprilie, barladenii au ocazia sa scape corect de deseurile de echipamente electrice si electronice, trimitandu-le la reciclare! Iata cum va decurge programul actiunii de colectare: joi si vineri, 6-7 aprilie, cetatenii pot solicita preluarea gratuita de la domiciliu a deseurilor electrice grele sau voluminoase, sunand gratuit la TelVerde 0800 444 800. Sambata, 8 aprilie 2017, intre orele 10.00-16.00, 3 puncte de colectare provizorii ii asteapta pe cetateni sa aduca aparate electrice si electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv si trimise la reciclare. Aceste puncte de colectare vor fi amenajate in urmatoarele locuri din oras:
Esplanada Piata (zona Florariei)
Piata Mica – str. Epureanu nr.40
Intersectii zona Confectii
 
Fiecare cetatean care se va debarasa de aparatele electrice vechi sau stricate in cadrul acestei actiuni de colectare, va primi Tichete Valorice pentru aparatele electrice mari intregi, astfel: 3 tichete, in valoare de 10 lei fiecare, pentru deseuri tip frigidere si combine frigorifice complete, 2 tichete, in valoare de 10 lei fiecare, pentru deseuri tip masini de spalat rufe si vase(automate) complete, respectiv 1 tichet, in valoare de 10 lei, pentru alte deseuri electrice complete, in greutate de minim 20 kg.
 Colectarea deseurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetateni, nici pentru persoanele juridice! Serviciul Local de Colectare Vaslui, prin numarul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigura permanent preluarea gratuita a deseurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firma sau institutie, prin simpla programare telefonica. Persoanelor juridice li se ofera documentele necesare de casare.
 
De ce trebuie sa colectam DEEE?
 
Obisnuinta colectarii deseurilor electrice, pe cat ar parea de noua si greu de adaptat specificului tarii noastre, este de fapt un proces cu o lunga istorie in timp, la nivel international. Mai exact, anul acesta se implinesc 41 de ani de la prima lege federala adoptata in 1976 in Statele Unite ale Americii, care reglementa eliminarea deseurilor electrice. In Europa, prima tara care a dezvoltat si implementat un sistem de colectare si reciclare a deseurilor electrice a fost Elvetia, in 1991. In Romania, obligativitatea colectarii deseurilor electrice a venit o data cu aderarea la Uniunea Europeana, respectiv in 2007.
Colectarea deseurilor electrice si legislatia incidenta au ca obiective protectia mediului si a sanatatii cetatenilor. Deseurile electrice au in structura lor componente non-biodegradabile, ce contin substante toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau in natura, aceste substante polueaza solul, aerul si apa, ne afecteaza tuturor sanatatea.
Alege sa respecti nu doar legislatia, ci intreaga comunitate din care faci parte si, mai ales, mediul inconjurator – colecteaza deseurile electrice!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img