duminică, 28 aprilie, 2024

Bucureștiul văzut prin cele mai frumoase acuarele realizate de Gheorghe Leahu, arhitectul Magazinului Unirea; Între anii 1973-1989 a ținut un Jurnal secret, subversiv, despre “mărețele realizări”

Distribuie:

Publicat:

În ziua de 18 februarie, 2022, s-a stins unul dintre părinții arhitecturii din Bucureștiul Epocii de Aur. Arhitectul Gheorghe Leahu a proiectat și coordonat ridicarea blocurilor socialiste din Calea Văcărești, Bd Metalurgiei, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Giurgiului și Bd Brâncoveanu. A lucrat pe cele mai mari șantiere de construcții din București, l-a cunoscut pe Nicolae Ceaușescu și pe toți primarii comuniști, asta în timp ce, în secret, ținea un Jurnal subversiv despre Realizările Epocii de Aur. După anul 1989 a publicat volumul “Arhitect în Epoca de Aur”, mărturie-document pentru istoria Bucureștiului în dictatură.

Între anii 1973-1989, arhitectul Gheorghe Leahu a ținut un jurnal secret în care a făcut cronica sistemului totalitarist. A lucrat la cel mai mare Institut de proiectare din România, “Proiect-București”, în care peste 2000 de arhitecți, ingineri, proiectanți și desenatori erau direct subordonați primarilor comuniști Ion Dincă, Gheorghe Cioară, Gheorghe Pană și Constantin Olteanu, ultimul primar al Bucureștiului de dinainte de 1989.

“Am o profesie splendidă care în anii de totalitarism a fost supusă unor profunde umilințe”

Între anii 1973-1974, arhitectul Gheorghe Leahu a proiectat Magazinul Universal Unirea din București, prilej cu care l-a cunoscut pe Nicolae Ceaușescu, tovarășul cu șapcă și ambiții faraonice care atunci când dădea epileptic din mâini dispăreau instant cartierele vechiului București.

“Am o profesie splendidă care în anii de totalitarism a fost supusă unor profunde umilințe. Dorind să explic într-un limbaj limpede, profesional ce reprezintă planșele afișate ale Magazinului Unirea, am constatat cu stupoarea că Ceaușescu nu înțelegea absolut nimic, fiind incult, și nefiind pregătit să descifreze ce înseamnă un plan, o secțiune sau o planșă desenată, astfel că, permanent se rotea cu indicațiile sale numai în jurul machetei. În acea perioadă pentru orice investiție din România din toate domeniile, prezentarea machetelor a devenit obligatorie”, din conferința ținută de Gheorghe Leahu la Academia Civică, “Analele Sighet, Cronica unui sfârșit de sistem”.

Pentru că Ceaușescu era incapabil să înțeleagă planul unei clădiri, i se făceau machete din polistiren, unele la scară naturală

“Ceaușescu a prins gustul de a schimba volume, trasee, rezolvări obiective arhitecturale și de sistematizare, înarmat cu o baghetă telescopică lungă de cca 2 m, cu care jongla și năștea indicațiile prețioase, care erau notate pe loc în carnețelele tovarășilor activiști și miniștri răspunzători de investițiile țării. În Institutul Proiect București s-a înființat și s-a dezvoltat de la an la an un atelier întreg specializat în machete care, împreună cu noi, autorii proiectelor, fabrica machete din polistiren la scară de 1/1000, 1/1500, și chiar la scară naturală pentru obiectivele unicat și ansamblurile ce se prezentau “Sus”, Gheorghe Leahu,“Analele Sighet, Cronica unui sfârșit de sistem”.

“Ceaușescu dicta soluții peste capul profesioniștilor, în cazul meu al arhitecților și urbaniștilor țării”

“Sunt de notorietate unele confuzii de interpretare ale “indicațiilor” în care martorii oculari, activiștii de partid reveneau după plecarea genialului conducător, pentru a stabili cu precizie de unde până unde a arătat el cu brațul întins să se amplaseze un combinat, de unde până unde să se demoleze un cartier al vechiului București. Slugărnicia întregului eșafodaj de partid comunist în fața lui Ceaușescu i-a amplificat acestuia gustul de a dicta soluții peste capul profesioniștilor, în cazul meu al arhitecților și urbaniștilor țării. După ce am realizat personal câteva proiecte unicat importante am fost promovat în funcția de arhitect-șef al unui mare colectiv de arhitecți, ingineri, proiectanți și astfel am avut prilejul să asist la circa 40 de prezentări de proiecte și machete în fața lui Ceaușescu, în intervalul 1977-1989”, Gheorghe Leahu,“Analele Sighet, Cronica unui sfârșit de sistem”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img