marți, 30 aprilie, 2024

Care sunt persoanele ce ar putea zbura gratuit cu avionul

Distribuie:

Publicat:

Calatoria cu avionul poate fi foarte convenabila, insa biletele de avion nu sunt accesibile pentru toata lumea. Un proiect de Guvern ar schimba asta.

Recent a fost depus la Senat un proiect de lege care prevede ca o anumita categorie de persoane sa poata zbura gratuit cu avionul. Acest proiect prevede ca persoanele cu handicap sa beneficieze de gratuitate la transportul cu avionul.

Aceste modificari sunt prevazute in propunerea legislativa cu numarul B251/2019, depusa la Senat pe 5 iunie, prin care se vrea oferirea unor noi facilitati persoanelor cu handicap.

Pentru a preveni abuzurile care pot aparea, in proiectul de lege este mentionata o limita a acestui tip de transport.

Persoanele cu handicap si insotitorii lor pot zbura gratuit

Astfel, in proiectul de lege este mentionat ca “persoanele cu orie tip de handicap beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele, cu navele pentru transport fluvial si cu avionul pentru transportul aerian, pentru 12 calaatorii dus-intors pe an calendaristic”.

Pentru ca persoanele de handicap au nevoie de ajutor atunci cand calatoresc,  de aceste facilitati vor putea beneficia si “insotitorii copiilor cu handicap accentuat si grav”.

Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.448 din 6 decembrie 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede, pe langa gratuitatea la transportul interurban si cea la calatoriile cu avionul.

Pentru ca aceasta propunre legislativa sa intre in vigoare este necesar sa fie adoptata de Parlament si sa fie promulgata de Klaus Iohannis, seful statului, iar apoi sa fie publicata in Monitorul Oficial.

In Uniunea Europeana, o persoana din sase sufera de handicap, iar in total, aproape 80 de milioane de persoane nu pot, deseori, sa participe din plin la viata sociala si economica. Mai mult, nivelul de saracie in randul persoanelor cu dizabilitati este cu 70% superior mediei inregistrate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img