sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Ce este bine să faci înainte şi după vaccinarea anti-COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Somnul, o alimentaţie sănătoasă şi hidratarea sunt importante oricând, iar după vaccinarea anti-COVID-19 te ajută să îţi menţii starea de bine. Îţi spunem ce este bine să faci şi ce să eviţi înainte şi după ce ai primit serul.

Înainte de toate, este bine ca orice fel de întrebare ai legată de vaccin să o adresezi medicului de familie şi să te informezi din surse autorizate. Dacă ai avut în trecut orice fel de reacţie severă, anunţă medicul, aceasta fiind o contraindicaţie pentru serul anti-COVID-19.

 

Somnul şi hidratarea sunt importante

 

La fel ca în cazul administrării oricărui vaccin, este nevoie ca persoana care îl primeşte să fie într-o stare bună de sănătate. De aceea, dacă ai diverse simptome precum cele ale unei infecţii (febră, durere de gât), anunţă medicul; cel mai probabil, vei primi la o altă dată vaccinul. În ziua imunizării, este bine să fii odihnit (7-8 ore de somn) şi hidratat. Durerile de cap, un posibil efect advers al vaccinului, pot fi exacerbate dacă eşti deshidratat. În afară de apă, poţi bea şi ceaiuri sau sucuri naturale de fructe. De asemenea, ia cu tine o sticlă de apă.

 

Evită alcoolul

 

Nu este recomandat să consumi alcool înainte şi după ce te-ai vaccinat. Cu toate că un consum moderat nu a arătat că scade eficienţa serului, alcoolul poate întreţine o stare generală de rău, cu simptome precum letargia şi durerile de cap. În plus, excesul de alcool te poate împiedica să distingi efectele adverse, care se pot confunda cu starea de rău indusă de băutură. Totodată, alcoolul poate determina o reacţie inflamatoare în organsim, ceea ce nu este de dorit pentru sistemul imunitar după vaccinare. La acestea se adaugă şi faptul că alcoolul slăbeşte sistemul imunitar, mai ales dacă este consumat excesiv.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img