luni, 29 aprilie, 2024

Cele mai frecvente greșeli pe care le facem la utilizarea unei mașini de spălat rufe!

Distribuie:

Publicat:

În ziua de astăzi, toți avem acasă mașini de spălat rufe. Sau, cel puțin, aproape toți. Din acest motiv, dar și pentru că le folosim foarte des la spălarea rufelor, avem impresia că nu avem nimic nou de învățat în privința mașinilor de spălat și suntem convinși că le folosim cât se poate de adecvat. Din păcate, cei mai mulți dintre noi facem o mulțime de greșei atunci când vine vorba de mașini de spălat, ceea ce duce la o spălare defectuoasă a hainelor și, în timp, la deteriorarea mașinii de spălat.

Care sunt aceste greșeli?

1. Folosim prea mult detergent la spălarea rufelor 
Mai mult înseamnă mai bine? Nu și atunci când spălăm rufe la mașina de spălat. Dacă umplem compartimentul de detergent al mașinii de spălat cu gândul că mai mult detergent înseamnă haine mai curate, trăim o minciună! Încă din 2010, The Wall Street Journal avertiza cu privire la ”risipitorii de detergent”, demonstrând că excesul de detergent sau săpun duc la formarea unei bariere de spumă în cuva mașinii de spălat, care face ca praful și scamele să rămână deasupra nivelului apei, împiedicând curățarea corectă a hainelor. Așadar, cât detergent e nevoie? Între o treime și jumătate din capacitatea compartimentului pentru detergent, în funcție de cât de murdare sunt hainele. Niciodată plin, așadar!

2. Nu folosim detergenții potriviți
Există mulți oameni care cred că cel mai bine e să spele fiecare material la temperaturi joase. Uneori, acest lucru funcționează, dar există mulți detergenți care nu se dizolvă foarte bine în apă rece (mai ales detergentul sub formă de pudră, cel pe care în continuare îl folosim cei mai mulți dintre noi). Există detergenți care au specificat clar pe etichetă că sunt eficienți în apă rece. Alege unul dintre aceștia, dacă preferi ciclurile reci la folosirea unei mașini de spălat rufe.

3. Nu umplem corect cuva mașinii de spălat
Atunci când pregătim spălarea unui ciclu de rufe la mașina de spălat, ar trebui să punem hainele cele mai murdare la sfârșit, nu la început, așa cum suntem cu toții tentați. În plus, există persoane care preferă să adauge detergentul direct în cuva mașinii de spălat, deasupra rufelor, dar asta nu face decât să ducă la o dizolvare insuficientă a acestuia, ceea ce duce la un nivel de spumă de curățare în cantități prea mici, iar hainele nu vor fi suficient de bine curățate la finalul unui ciclu de spălare al mașinii de spălat rufe. 

4. Nu separăm bine rufele
Știai că dacă bagi la spălat hainele de sport cu geaca de iarnă acestea vor ieși pline de scame? Acum știi. Același lucru se întâmplă dacă bagi haine din materiale diferite în aceeași încărcătură în mașina de spălat. Pe de altă parte, prosoapele nu ar trebui spălate în același timp cu alte haine din bumbac. Recomandabil ar fi să folosim încărcături preponderent alcătuite din rufe din același material textil, pentru rezultate mai bune.

5. Abuzăm de balsam de rufe
S-ar putea să fie vorba de aceiași care fac abuz și de detergent de rufe și poate chiar din aceleași motive. Din convingerea că ce e mult nu strică.

E adevărat că balsamul miroase bine și lasă rufele mai moi și mai pufoase. Tuturor ne place de ursulețul de la Coccolino. Dar balsamul are uneori consecințe negative pentru țesătură. De asemenea, e un adevărat dușman al prosoapelor, pentru că le face mai puțin absorbante. Dacă nu vrem să renunțăm de tot la balsam, putem încerca să folosim cantități înjumătățite la fiecare ciclu al unei mașini de spălat rufe. Hainele vor mirosi la fel de bine, dar vor fi mai bine protejate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img