vineri, 26 aprilie, 2024

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul slovac Rastislav Kacer

Distribuie:

Publicat:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 6 februarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Slovace, Rastislav Kacer, cu accent pe procesul de aderare al României la spaţiul Schengen, precum şi privind stadiul relaţiilor bilaterale şi o serie de teme de actualitate aflate pe agenda europeană.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Republicii Slovace pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a prezentat demersurile desfăşurate pe plan diplomatic de către România de la începutul anului în vederea atingerii obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, în dialogul cu partea austriacă, cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre – până în prezent ministrul român de externe având discuţii cu miniştri de externe/afaceri europene şi respectiv primind mesaje din partea acestora prin care a fost reconfirmat sprijinul activ din partea a 21 de state membre UE şi totodată ale spaţiului Schengen.

Ministrul Rastislav Kacer a reiterat susţinerea fermă şi pe deplin solidară a Republicii Slovace pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a asigurat că partea română poate să conteze pe întreaga disponibilitate a ţării sale, inclusiv printr-un dialog constant şi activ cu ceilalţi parteneri europeni pe acest subiect.

Discuţia celor doi miniştri a reconfirmat şi substanţa relaţiei bilaterale pe toate dimensiunile sale, bazate pe abordările şi interesele convergente în plan regional şi european, precum şi pe afinităţile culturale şi istorice care unesc cele două state. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat consistenţa şi intensitatea dialogului bilateral, dar şi dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale, exporturile româneşti pe piaţa slovacă înregistrând o creştere de peste 20% faţă de perioada similară a anului precedent.

Totodată, şeful diplomaţiei române a evocat rolul pozitiv jucat de minoritatea slovacă din România şi de comunitatea românească din Slovacia în consolidarea relaţiei bilaterale.

Cei doi demnitari au agreat aprofundarea consultărilor în cadrul unei vizite a ministrului român de externe la Bratislava. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat şi invitaţia adresată omologului slovac de a efectua o vizită în România, care să includă şi vizitarea minorităţii slovace din ţara noastră, aceasta fiind acceptată cu plăcere de către oficialul slovac.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img