vineri, 26 aprilie, 2024

Deputatul vasluian Eduard Andrei Popica : ” Actuala forma a acestor legi aduce o defavoare fără precedent învățământului românesc “

Distribuie:

Publicat:

Partidul Social Democrat (PSD) a declarat că este de acord cu necesitatea modificării legilor educației din România, însă numai în beneficiul cadrelor didactice și al copiilor. Deputatul vasluian Eduard Andrei Popica a făcut publice observațiile făcute de specialiștii partidului cu privire la proiectele actuale de lege.

Conform declarațiilor lui Popica, admiterea în liceu nu trebuie să restricționeze drastic accesul copiilor la educație de calitate. PSD este împotriva organizării propriilor admiteri de către licee, deoarece această practică ar putea crește riscul corupției și al meditațiilor. În plus, partidul consideră că nu ar trebui înmulțite probele de bacalaureat.

VEZI MAI JOS INTREAGA POSTARE A DEPUTATULUI: 

" PSD susține modificarea legilor educației, dar care să fie în folosul cadrelor didactice și al copiilor. Actuala forma a acestor legi aduce o defavoare fără precedent învățământului românesc

Modificarea legilor învățământului preuniversitar și universitar este absolut necesară, dar trebuie făcută doar în urma unei ample și consistente dezbateri, având în vedere cât de important este acest domeniu, inclusiv pentru ceea ce înseamnă viitorul României.

Este foarte bine că, într-un final, ministrul Educației și-a asumat oficial și face publice proiectele legilor învățământului, însă, din analiza făcută de specialiștii PSD, s-a constatat că trebuie corectate câteva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.

Pentru admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate. Este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

Probele de bacalaureat nu trebuie înmulțite, PSD privind cu multă rezervă această propunere din proiect.

Desființarea liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.

Învățământul special ar trebui, în opinia noastră, să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare.

Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copii născuți în diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora.

Pe lângă aceste observații pe marginea proiectelor de lege, PSD are câteva obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, cum ar fi accesul neîngrădit la educație pentru toți copiii, combaterea abandonului școlar, dezvoltarea unor aptitudini practice și cunoștințe profesionale care să permită un cât mai bun acces pe piața forței de muncă, dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc. "

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img