marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a facut referire la fostul dictator roman Nicolae Ceausescu pentru a justifica mentinerea invitatiei adresate presedintelui american Donald Trump de a efectua o vizita de stat in Marea Britanie, relateaza The Independent.

In timpul unei interpelari in Camera Comunelor, Johnson a afirmat luni ca Trump este „un prieten si un partener” al Regatului Unit si ca nu trebuie „demonizat” pentru ca a restrictionat accesul pe teritoriul american al cetatenilor din sapte state predominant musulmane.

Seful diplomatiei britanice a spus despre presedintele SUA ca „latra, dar nu musca” si a insistat ca nu exista motive ca vizita de stat, care presupune si primirea de catre regina Elisabeta a II-a si un dineu oficial, sa nu aiba loc.

Din cate stiu, si Nicolae Ceausescu sau (presedintele Zimbabwe) Robert Mugabe au fost primiti de Majestatea Sa. Cred ca cei mai multi dintre membrii Camerei vor recunoaste ca este datoria noastra sa facem pregatirile necesare pentru a-l intampina pe prietenul si partenerul nostru, liderul celei mai vechi si importante democratii si cel mai bun aliat al nostru”, le-a spus Boris Johnson membrilor Camerei Comunelor.

In schimb, ministrul de externe a respins categoric comparatia pe care unul dintre parlamentari a facut-o intre Trump si Hitler.

„Mi se pare de prost gust sa-l comparam pe liderul ales al unei mari democratii cu tiranii anilor 30”, a spus Johnson.

Parlamentarii britanici au adus in discutie si o serie de acuzatii la adresa premierului Theresa May, despre care postul Channel 4 News a relatat ca ar fi primit informatii in avans de la Donald Trump cu privire la ordinul executiv prin care se interzice accesul in SUA al cetatenilor din Irak, Iran, Sudan, Libia, Siria, Somalia si Yemen.

Johnson a refuzat sa raspunda la intrebarile pe aceasta tema, desi a fost chestionat de trei ori, potrivit Agerpres.

„Nu fac comentarii despre discutiile confidentiale dintre premier si presedintele american. Imediat ce am avut imaginea completa asupra acestor masuri, am decis sa intervenim pentru a obtine protectia necesara”, a spus Johnson.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite