joi, 16 mai, 2024

Importanta colosala a iodului in organism

Distribuie:

Publicat:

Iodul este un mineral indispensabil bunei functionari a glandei tiroide si, implicit, a organismului si reprezinta materia prima pentru producerea hormonilor tiroidieni T3 si T4.

De aceea, atunci cand in corp exista o carenta de iod, nivelul hormonilor tiroidieni scade (hipotiroidism), iar acest lucru favorizeaza, printre altele, aparitia starilor de somnolenta si de oboseala, senzatia permanenta de frig, cresterea in greutate, fara a manca mai mult decat de obicei, si reducerea frecventei batailor inimii. In schimb, excesul de iod (hipertiroidism) favorizeaza transpiratia excesiva, fotosensibilitatea, slaba functionare a ficatului si insomnia.

Pentru a preveni imbolnavirea glandei tiroide, se recomanda zilnic 150 de micrograme de iod in cazul adultilor, 90-120 de micrograme in cazul copiilor, 200 de micrograme pentru femeile insarcinate si 90 de micrograme de iod pentru sugari.

Principala sursa de iod este sarea iodata, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica. Un adult sanatos poate consuma maximum sase grame de sare zilnic, iar un copil sub cinci grame. Medicii atentioneaza ca sarea se ascunde in foarte multe produse alimentare (mezeluri, branza, pateuri, muraturi) si, prin urmare, cantitatea de sare adaugata in mancare trebuie ajustata in functie de alimentele consumate in ziua respectiva.

Atunci cand consumam prea mult iod, activitatea glandei tiroide este pusa in pericol, deoarece apare hipertiroidismul (glanda tiroida produce hormoni tiro­dieni in exces). Aceasta afectiune se manifesta prin tremur, scadere in greutate, astenie, transpiratii excesive si tulburari cardiovasculare. Persoana cu hipertiroidie are intoleranta scazuta la caldura si este frecvent iritata, nervoasa si are accese de anxietate.

Lipsa iodului din corp incetineste procesele metabolice, iar acest lucru determina o ardere mai lenta a caloriilor. Pentru a echilibra nivelul hormonilor tiroidieni si, implicit, pentru a preveni aparitia obezitatii, nutritionistii ne recomanda sa consumam frecvent cartofi, broccoli, varza si salata verde, deoarece sunt surse importante de iod. De asemenea, ca gustari, alege mere si capsuni, deoarece mentin un nivel constant al iodului in corp.

Previne avortul si nasterea prematura. Iodul este unul dintre mineralele importante pentru dezvoltarea normala a fatului. De aceea, din dieta gravidei nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in iod, deoarece, potrivit medicilor, acesta previne avortul spontan, nasterea prematura si retardul mintal la nou-nascut.

In cele noua luni de sarcina, se recomanda introducerea in dieta, de cel putin patru ori pe saptamana, a pestelui. Cele mai bune surse de iod sunt somonul, tonul, pastravul si fructele de mare. Daca pe parcursul sarcinii gravida are un nivel scazut de iod in corp, exista riscul ca bebelusul sa aiba un coeficient de inteligenta mic.

Sursa: O buna parte din necesarul zilnic de iod poate fi asigurata din consumul de sare iodata. Carenta de iod duce la aparitia asa-numitei guse endemice si afecteaza femeile de trei ori mai mult decat barbatii, din cauza diferentelor hormonale. Specialistul nostru biolog nutritionist

Necesar in cantitati foarte mici, iodul ajuta la metabolizarea excesului de grasimi si este important pentru dezvoltarea fizica si mintala. Carenta iodului in organism duce la afectiuni grave atat la copii (retard mintal), cat si la adulti (hipotiroidie, oboseala cronica, obezitate etc.).

Sa nu uitam ca sursa cea mai importanta de iod o reprezinta sarea. Dar necesarul de iod poate fi asigurat si prin alimente ce fac parte dintr-o dieta sanatoasa, precum: lactate, fructe de mare, peste de apa sarata, alge, usturoi, ciuperci, soia, spanac, sfecla si nuci. In cazul unui deficit major de iod, pot fi administrate suplimente ce contin alge: Spirulina, Alga Bruna si Chlorella. Acestea ofera organismului o cantitate de iod biocompatibil. sursa: doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img