luni, 29 aprilie, 2024

Orban: Cerem guvernului să aloce bani pentru cofinanțarea proiectelor publice și un fond de garantare pentru cele private

Distribuie:

Publicat:

Superbirocrația, provenită din reglementările naționale, este primul dintre motivele pentru care absorbția fondurilor europene este foarte scăzută, a declarat vineri, la Oradea, liderul PNL, Ludovic Orban, care a cerut, totodată, guvernului să aloce bani pentru cofinanțarea pentru proiectele publice, dar și un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat.

"Superbirocrația, provenită din reglementările naționale, din diferitele acte normative de rang secundar, emise de ministere, de autoritățile de management, au generat complicații procedurale. Motivul unu, pentru care absorbția fondurilor europene este foarte scăzută, are la bază, în momentul de față, la nivel național, o dezbatere publică în cadrul PNL pe ordonanța de guvern 41/2016 pentru debirocratizare, respectiv simplificarea procedurilor, în special pentru accesarea fondurilor europene și toate serviciile și acțiunile conexe", a declarat Orban.

În ce privește al doilea obstacol, cofinanțarea, liderul PNL a arătat că statul român nu a generat niciun mecanism de a sprijini posibilii beneficiari în obținerea cofinanțării, fapt ce elimină foarte mulți potențiali beneficiari care nu pot să o asigure din resurse proprii.

"Cerem direct guvernului să aloce bani în special pentru cofinanțarea pentru proiectele publice, dar și un fond de garantare pentru proiectele din mediul privat, pentru că în continuare funcționează metoda rambursării. Cerem acum, cât se poate de urgent, acest lucru, pentru a nu trăi din nou această catastrofă de a fi codașii Europei și în exercițiul financiar 2014-2020 la accesarea fondurilor europene", a spus Orban.

Conform acestuia, al treilea grav obstacol este lipsa unei campanii susținute de informare, de la nivelul autorităților de management și al guvernului, care să informeze populația despre toți pașii necesari pentru a obține aceste finanțări.

Potrivit lui Orban, PNL are mai multe proiecte, cum ar fi legea antibirocrație, însă, acestea "nu au șanse foarte mari" de a fi adoptate. De asemenea, el a amintit că PNL va depune, în două săptămâni, un proiect de lege pentru scutirea autorităților locale de plata unor taxe pentru avize emise de entități ale statului român sau de companii ale statului (Apele Române, Compania Națională de Autostrăzi).

"În actualul parlament, șansele nu sunt foarte mari. Sigur, noi ne chinuim să-i convingem pe toți cei care nu sunt cu ochelari de cal și care nu sunt slugile lui Dragnea să voteze cu noi. Am mai și reușit să obținem lucruri cu impact favorabil. Decontarea navetei copiilor și profesorilor. Noi credem că proiecte raționale, în mod normal, nu ar trebui să fie respinse numai pentru că pleacă de la PNL, dar care sunt în beneficiul cetățeanului", a afirmat Ludovic Orban.

"Cu toții știm că, în perioada 2007-2013, am fost codașii Europei din 28 de state membre în ceeea ce privește banii europeni. Motivele primordiale sunt, în primul rând, birocrația excesivă, care nu este generată la Bruxelles, ci la nivel național", a spus, la rândul său, în fața participanților, Petru Luhan, președintele Comisiei de fonduri europene și dezvoltare regională din PNL.

Peste 60 de primari și reprezentanți ai mediului de afaceri au fost prezenți la dezbaterea organizată vineri, pe tema fonduri europene și dezvoltare regională, la Oradea. În cadrul acesteia au fost analizate cauzele disfuncționalităților în accesarea fondurilor europene, iar participanții au fost informați privind toate măsurile finanțate, active sau care vor urma.

 

 

agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img