duminică, 28 aprilie, 2024

PNL VASLUI: Efectele măsurilor aberante ale Guvernului Tudose, asupra economiei vasluiene

Distribuie:

Publicat:

Comunicat de presă

Cu toţii am văzut cu câtă emfază anunţau membrii Guvernului “Dragnea 2”, faptul că s-ar fi înmulţit, peste noapte, locurile de muncă în România. Realitatea însă nu prea le confirmă laudele pesediştilor. De exemplu, numai la Vaslui, în primele 6 luni ale acestui an, nu mai puţin de 712 firme şi-au închis activitatea, iar mulţi angajaţi au ajuns şomeri. Mai mult decât atât, introducerea TVA-ului defalcat sau deciziile luate în privinţa contractelor de muncă part-time sunt alte doua măsuri nocive ale Guvernului Tudose, care dezechilibrează economia vasluiană. De exemplu, la nivelul judeţului Vaslui, impozitarea contractelor cu normă parţială la nivelul salariului minim brut pe ţară şi-a făcut efectul: a dus la desfiinţarea a 1500 contracte de muncă, numai de la 1 august, conform datelor oficiale. Patronii vasluieni avertizase că măsura este una foarte proastă şi multe contracte de muncă, în care se prevăd între 2 şi 6 ore de muncă, zilnic, vor fi anulate.

Una dintre măsurile menite să şubrezească economia vasluiană şi, de altfel, a întregii ţări, se referă la introducerea TVA-ului defalcat. Este cea mai contestată măsură a cabinetului Tudose, după încercarea de introducere a impozitului pe cifra de afaceri. Măsura a surprins pe toată lumea: intempestivă, venită în plină vacanţă de vară, fără dezbatere, cu maximum de brutalitate şi cu un timp scurt pentru implementare. Guvernul s-a făcut că dă un pas înapoi, a îndulcit puţin proiectul iniţial, fără să schimbe fondul măsurii. Justificarea data de Guvern – combaterea evaziunii fiscale la plata TVA, este jenantă, deoarece vor fi lovite de acestă măsura doar firmele corecte şi vor scăpa marii evazionişti. Guvernul are la îndemână instituţii şi pârghii pentru a combate ţintit marea evaziune la plata TVA. A preferat însă o măsură generalizatoare şi abuzivă care demonstrează incapacitatea administrativă şi politică premeditată de asuprire a sectorului economic privat.  Firmele plătitoare de TVA vor fi silite să facă două plăți pentru fiecare factură (una pentru TVA, în contul special, cealaltă – fără TVA – în contul obişnuit). 300000 de firme vor trebui să-şi deschidă noi conturi la bănci şi la trezorerie, să-şi modifice sistemele informatice pentru a putea ţine evidenţa TVA în timp real, să aibă angajaţi care să nu greşească niciodată pentru că, altminteri, riscă penalizări severe – până la confiscarea a jumătate din suma ce reprezintă TVA pentru o factură.  Guvernul e ciumă cu firmele şi mumă cu organele de control: îi penalizează aspru pe cei care întârzie/greşesc plata TVA, dar nu prevede nicio sancţiune dacă ANAF-ul nu returnează TVA-ul deductibil în trei zile, aşa cum stipulează ordonanţa de urgenţă. Va creşte exponenţial birocraţia care va lovi firmele corecte şi, în special, pe cele cu un volum mare de facturi/activităţi. Tot firmele plătitoare de TVA vor suporta, până la urmă, haosul şi costurile generate de implementarea supravegherii de către Fisc a noului sistem.

Liberalii, sesizare la Avocatul Poporului privind supra-impozitarea contractelor de muncă part-time

Guvernul s-a mai gândit la o idee de împovărare a firmelor şi, implicit, a angajaţilor.  De la 1 august, a impus obligaţia angajatorilor de a plăti contribuţia pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă fără normă întreagă  şi pentru cei cu plata în acord. Astfel,  pentru contractele part-time sub salariul minim brut pe economie, angajatorii vor plăti contribuţii la nivelul salariului minim brut pe economie. Sunt 360.000 de contracte unice cu timp de muncă parţial, faţă de care pesediştii vin cu suspiciunea că unii sunt angajaţi cu normă întreagă de muncă, dar taxele ar fi achitate pentru timp parţial de muncă. Din nou, în loc să caute şi să găsească vinovaţii de evaziune, guvernul i-a pedepsit pe toţi, laolaltă, şi pe patronii corecţi şi pe cei care nu ţin cont de lege.

PNL a depus, la sfârşitul lunii iulie, o sesizare la Avocatul Poporului în care cere contestarea la Curtea Constituţională a Ordonanţei 4/2017 privind supraimpozitarea contractelor de muncă part-time.  Considerăm că acest act normativ încalcă cinci articole din Constituţie.  De asemenea, Partidul Naţional Liberal încurajează firmele afectate de această măsură să acţioneze pe calea instanţelor judecătoreşti pentru sesizarea Curţii Constituţionale.
 
Departamentul de Comunicare, PNL Vaslui

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img