marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Potrivit Adevarul.ro,peste 80 de functionari si politisti locali din Negresti nu vor primi salarii timp de trei luni. Mai mult, din cauza lipsei banilor, institutiile din subordinea primariei vor ramane fara apa si fara energie electrica. In plus, conturile primariei sunt blocate, din cauza datoriilor acumulate de fostul primar catre firma sa de familie cu care efectua lucrarile cu finantare publica.

 “Este o situatie critica, avem mari probleme cu banii. Noi am facut nenumarate demersuri la guvern si la Consiliul Judetean (CJ). Primaria are multe datorii de pe vremea fostului primar. De cand am venit eu la Primarie (2012 n.r.) am platit datorii pentru firma fostului primar de peste 34 de miliarde de lei, pentru lucrari care fac obiectul dosarului penal aflat in lucru la DNA. Oamenii au fost deja anuntati ca nu sunt bani pentru salarii. Acum suntem pusi in situatia de a opri si utilitatile la institutiile din subordinea noastra. Este colaps», a declarat Vasile Voicu, primarul orasului Negresti. Primaria Negresti are conturile blocate din cauza unei datorii de 3,3 milioane de lei inregistrate in 2012 de fosta conducere a institutiei catre firma familiei Cozma, SC Instalrep SRL, societate aflate in insolventa. Potrivit primarului Vasile Voicu, numai pentru cheltuieile de personal, Primaria Negresti are nevoie lunar de 220.000 lei, suma in care sunt incluse si platile pentru asistenta sociala. “Teoretic, ar trebui sa platim salariile din incasari, dar in aceasta perioada incasarile zilnice din taxe si impozite se ridica la aproximativ 1500 de lei, pe zi, bani cu care abia acoperim consumabilele si cheltuielile pe combustibil”, a explicat Vasile Voicu . In plus, exista pericolul ca Primaria Negresti si institutiile publice sa ramana si fara apa potabila, din cauza unei datorii de 110.000 de lei fata de Aquavas. Presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat ca judetul nu poate sustine financiar Primaria Negresti si ca este necesara o rectificare de buget: «Noi cunoastem problema de la Negresti. Aceasta primarie se afla in cea mai critica situatie dintre toate primariile din judet. Asteptam rectificarea bugetara, sa vedem cum se pot rezolva macar intr-o mica masura unele lucruri”.

Cum a adus Cozma primaria pragul falimentului

Datoriile uriase cu care se confurnta cea mai saraca primarie din Vaslui s-au acumulat in perioada administrati Ioan Cozma, primar condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu suspendare, chiar in perioada exercitarii mandatului, in anul 2012. In noiembrie 2012, Cozma a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspedar de Curtea de Apel Iasi pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual, in dosarul fabricii de caramizi ecologice. Proiectul, care viza ridicarea unei fabrici de chirpici, s-a dovedit o facatura. Neregulile au iesit la iveala inca din 2005, cand la Negresti a ajuns insusi seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. In loc de fabrica si utilaje la standarde europene, cativa romi invarteau lutul cu mainile. Ei au recunoscut ca nu sunt angajati ai „fabricii de caramizi ecologice”, ci beneficiari ai Legii 416, dar fusesera „convocati” de primar. Escrocheria a fost confirmata, in final Cozma fiind condamnat

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite