luni, 29 aprilie, 2024

Rusia – Fostul jurnalist Ivan Safronov, inculpat pentru tradare, ramane in arest preventiv

Distribuie:

Publicat:

Un tribunal din Federaţia Rusă a respins joi apelul înaintat de fostul jurnalist Ivan Safronov, inculpat pentru trădare mai devreme luna aceasta, şi a decis ca el să rămână în arest preventiv, informează Reuters potrivit Agerpres.

Safronov, fost jurnalist devenit în luna mai consilier la Agenţia Spaţială Federală Rusă (Roskosmos), a fost arestat pe 7 iulie şi acuzat de transmiterea de secrete militare către Republica Cehă în 2017, acuzaţii pe care el le neagă.

Ivan Safronov riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în cadrul unui proces ce va avea loc după toate probabilităţile în spatele uşilor închise, din cauza a ceea ce autorităţile consideră a fi caracterul sensibil al cazului.

Susţinătorii lui Safronov spun că nu cred în aceste acuzaţii, care au dat fiori comunităţii media din Rusia. Ei îl descriu pe Safronov drept patriot rus şi vor ca detaliile cazului să fie făcute publice, pentru a fi analizate cu atenţie. Până acum au fost date publicităţii puţine informaţii.

Înainte de audierea de la apel de joi, redactori-şefi de la mai multe mass-media ruse au declarat că pot garanta personal pentru fostul jurnalist militar care a lucrat pentru prestigioasele cotidiane economice Kommersant şi Vedomosti. El a fost acreditat inclusiv la Kremlin, pentru relatarea activităţii preşedintelui Vladimir Putin.

Ivan Pavlov, avocatul lui Safronov, a afirmat săptămâna trecută că informaţiile pe care se presupune că le-a divulgat clientul său se referă la livrările de armament rusesc în Orientul Mijlociu şi Africa, iar anchetatorii susţin că secretele respective au fost transmise ulterior şi Statelor Unite

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img