luni, 29 aprilie, 2024

SOC! Italienii au fost AVERTIZATI: “Pregatiti-va valiza!”

Distribuie:

Publicat:

Italia se afla in zodia sumbra a cutremurelor. Un nou seism, de 6,6 pe Richter, a zguduit centrul tarii, in zona orasului Norcia.

Cutremurul, cel mai puternic din ultimii 35 de ani, s-a resimtit si la Roma, dar si in Croatia si Bosnia Hertegovina.

Mai multe cladiri istorice s-au prabusit, printre care si o biserica din secolul al XIV-lea. Bilantul provizoriu indica zece raniti. Din fericire, niciun mort, datorita unui sistem de alarma care i-a avertizat de ieri pe locuitori, ca urmeaza sa se produca o miscare telurica de proportii.

Cutremurul a lovit de dimineata, la 7:40, ora locala, si a avut epicentrul la cativa kilometri de orasul Norcia, aflat in centrul tarii. Romanii care locuiesc in zona sunt traumatizati.

“S-a simtit un cutremur foarte mare. Rulota – cum dormeam in rulota…. rulota a inceput sa se legene, cum legeni un copil intr-un leagan. Atat am putut sa fac: sa iau copilul in brate, sa-l strang in brate si sa astept sa se termine”, spune o femeie.

Marian Chirilus, roman in Italia: “A fost mai puternic decat cel de data trecuta. Acum nu puteai sa stai in picioare. Fugeam, sa ies, pentru ca eram in saivan atunci si te trantea jos, nu puteai sa stai in picioare…”

Diana Ardelean, romanca in Italia: “Ne-am speriat, suntem ingroziti. Ce-am facut imediat, am iesit afara, sa fugim. Cel mic este foarte speriat, ingrozit…”

Initial, magnitudinea a fost estimata la 7,1, insa, ulterior, a fost revizuita la 6,6.

“Cand am iesit afara era un praf de nu vedeai la un metru. Toata lumea striga, toata lumea tipa… Noroc ca n-a patit nimeni nimic, pentru ca in casele acestea n-a mai locuit nimeni. Aceasta este casa mea unde am locuit 10 ani… N-a mai ramas nimic”, spune alt roman.

La Norcia, oraselul cel mai puternic afectat, s-au prabusit numeroase cladiri. Printre ele, si bazilica Sfantul Benedict, datand din secolul al XVI-lea, acum pe jumatate distrusa. Echipele de interventie i-au ajutat pe preoti si pe calugarite sa ajunga in siguranta in piateta din centrul orasului.

Potrivit serviciilor de interventie, numeroase cladiri au cazut in Tolentino, dar si in Amatrice. Aici, s-a prabusit si biserica Sfantul Augustin, subrezita deja de seismul din august.

Spre deosebire de seismul de atunci, in care si-au pierdut viata aproape 300 de oameni, acum nu s-au inregistrat decat raniti.

Fabrizio Curcio, seful Directiei de Protectie Civila: “Stim de vreo 10 raniti, majoritatea au traumatisme usoare, unul singur este in stare ceva mai grava.”

Autoritatile alertasera deja populatia cu privire la iminenta unui seism, iar oamenii si-au luat masuri de precautie. Unii au plecat la rude, altii au dormit sub cerul liber, in masini, la marginea orasului. Asa se explica de ce nimeni nu a fost prins sub daramaturi.

Diana Ardelean, romanca in Italia: “Seful Protectiei Civile a anuntat lumea sa fie pregatita ca va fi un cutremur mai mare. N-a fost niciun mort, din fericire, pentru ca lumea a fost avertizata. Nu a fost cum s-a intamplat la noi, in Amatrice. Fiecare a iesit, a dormit in masini. Nu au mai fost prinsi in case.”

“Sunt prevazute si alte socuri mai puternice. Va sfatuiesc sa va pregatiti o valiza pentru orice eventualitate. Imi este greu sa zic aceste lucruri, dar asta este realitatea. Eu, personal, mi-am pregatit-o!” – se spune in mesajul catre populatie.

Fabrizio Curcio, seful Directiei de Protectie Civila: “Sistemul de salvare era deja activat. In ultimele doua zile, am evacuat locuitorii catre zonele de coasta.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img