joi, 23 martie, 2023

Theresa May A HOTARAT! Cand va declansa Brexit-ul

Publicat:

Sefa guvernului britanic, Theresa May, va declansa Brexit-ul, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, pe 9 martie, data ce coincide cu desfasurarea Consiliului European din Malta, a informat marti cotidianul The Times, citat de EFE.

May doreste ca legislatia prin care se permite declansarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care da startul negocierilor oficiale privind iesirea unei tari din UE, sa fie aprobata de parlamentul de la Londra la 7 martie, adauga sursa citata.
[rssposition position='1673449089' template='list']

Sefa guvernului britanic declarase pana acum ca va activa articolul 50 cel mai tarziu pana la 31 martie, insa luni guvernul a comunicat Camerei Lorzilor (camera superioara) ca doreste ca proiectul de lege sa fie aprobat la 7 martie, mai scrie The Times.

Deputatii britanici dezbat marti si miercuri, in Camera Comunelor (camera inferioara), proiectul de lege care autorizeaza invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, dupa ce justitia britanica a decis saptamana trecuta ca executivul are nevoie de acceptul parlamentului pentru a declansa Brexit-ul. Dupa aceea, proiectul va intra in faza comisiilor, ceea ce va permite partidelor de opozitie sa faca amendamente la textul legislativ. Camera Comunelor ar putea adopta proiectul la 9 februarie, dupa care va intra — cel mai probabil la 20 februarie, dupa o saptamana de vacanta parlamentara — in Camera Lorzilor. Totusi, acest calendar ar putea fi modificat daca si membrii Camerei Lorzilor vor aduce amendamente la proiectul de lege.

The Times scrie ca liderii europeni, aflati inca in formatul de 28 de membri, se vor reuni la 9 martie in Malta, ceea ce-i va oferi ocazia lui May sa comunice activarea articolului 50. Cu o zi inainte, la 8 martie, ministrul britanic al economiei, Philip Hammond, va prezenta in parlamentul de la Londra bugetul de stat. Potrivit cotidianului citat, guvernul britanic a dat dovada de prudenta atunci cand s-a pus problema sa decida calendarul Brexit-ului, dat fiind ca la 25 martie se marcheaza a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, prin care a fost instituita Comunitatea Economica Europeana, precursoarea Uniunii Europene de astazi.

Textul dezbatut marti si miercuri in parlamentul britanic este intitulat „Proiect de lege al Uniunii Europene (notificarea retragerii)”, iar in document se mentioneaza ca se doreste sa i se acorde lui May „dreptul de a putea notifica, in virtutea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, intentia Marii Britanii de a se retrage din UE”. Odata declansate negocierile oficiale, este de asteptat ca Marea Britanie sa iasa din UE in primavara lui 2019.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite