duminică, 26 martie, 2023

Vesti BUNE pentru TOTI romanii! Se REDUCE programul de lucru

Publicat:

Weekend-ul de 1 mai ar putea incepe mai devreme… cu doua ore! Romanii vor avea din nou o minivacanta, la sfarsitul acestei saptamani, in jurul datei de 1 Mai. Pe fondul cresterii stresului la locul de munca, doi parlamentari  au depus la Senat o propunere de modificare a Codului Muncii, prin care cer ca numarul de ore de munca saptamanale sa fie redus de la 40 la 38. Mai precis, propun parlamentarii, ziua de vineri sa aiba prin lege 6 ore de munca si nu 8, ca in prezent, anunta Romaniatv.net. De asemenea, in proiectul de modificare a Codului Muncii, cei doi parlamentari specifica si chiar subliniaza faptul ca scurtarea zilei de munca sa se faca „fara afectarea salarizarii aflate in plata”.

Parlamentarii au oferit o serie de exemple de state europene care au decis deja reducerea numarului de ore de munca saptamanale. Mai mult, in documentul in care isi expun motivele initiativei, parlamentarii arata ca raportul dintre numarul de angajati si cel al pensionarilor este de aproape unu la unu, dublu fata de situatia din 1990. O propunere legislativa inedita a fost pusa in dezbatere la Camera Deputatilor, pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. Potrivit proiectului de lege, angajatii si angajatorii care doresc ca timpul de lucru sa fie de 10 ore pe zi, vor avea saptamana de lucru de doar patru zile.

„Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normal a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Fiecare angajator stabileste impreuna cu angajatul norma timpului de munca, acesta putand fi si de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana„, se arata in propunerea legislativa.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite