duminică, 28 aprilie, 2024

VINE LA TINE ACASA! Toata lumea va primi asta!

Distribuie:

Publicat:

Contributia consumatorilor pentru energia regenerabila va creste de la 42 de lei pe MWh in acest an la 47 de lei pe MWh anul viitor, respectiv cu 12%, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea legislatiei din sectorul energiei din surse regenerabile, initiata de Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei isi propune sa modifice Legea 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile, astfel incat sa existe un echilibru intre subventiile primite de producatorii de energie verde si contributia consumatorilor la certificatele verzi.

“Modificarile sunt facute in baza unui studiu comandat de Ministerul Energiei, care ne-a aratat o radiografie a sectorului, si nu ne-am bazat pe studiile unor asociatii din sector. Se pare ca am impacat pe toata lumea. Acest sector trebuie sa-si gaseasca un echilibru. Ceea ce ne-a propus consultantul in acest studiu este o masura de compromis”, a declarat, joi, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.

Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii 220/2008, publicata pe site-ul ministerului, impactul pentru consumatorii finali va insemna o crestere a contributiei cu certificatele verzi de la 42 de lei in prezent la 47 de lei incepand de anul viitor, respectiv o majorare cu 12%.

“Principalele schimbari preconizate se refera la: (…) estimarea valorii medii a impactului la consumatorul final pentru anul 2017 la 47 RON/MWh – comparativ cu 42 RON/MWh in 2016 si care potrivit calculelor efectuate in cadrul unui studiu independent va fi valoarea maxima pe toata perioada de valabilitate a schemei. Trendul impactului la consumator este descendent pe perioada de valabilitate a schemei suport, in conditiile in care exista un surplus de certificate in piata de CV pana la inchiderea schemei de sprijin, in anul 2031”, se arata in nota explicativa.

Totodata, o alta modificare principala se refera la introducerea unei prevederi prin care se va asigura un efort maxim in factura consumatorului de 11,1 Euro/MWh.

“Pentru a asigura mentinerea acestui efort se propune ca la momentul regularizarii cotei de achizitie de CV sa se aiba in vedere ca impactul in factura sa nu fie mai mare de 11,1 Euro/MWh consumat. Astfel, in masura in care la regularizare, ANRE constata ca impactul la consumatorul final este mai mare decat pragul maxim mentionat, autoritatea recalculeaza cota in sensul diminuarii acesteia, iar numarul de CV ce constituie obligatia de achizitie a furnizorului se va recalcula conform noii cote diminuate. Aceasta masura, impreuna cu cea de modificare a pretului minim si maxim, vor limita aparitia tranzactionarii la pretul maxim al CV, diminuand posibilitatea cresterii efortului la consumatorul final”, sustin autorii proiectului de OUG.

Propunerea de act normativ vizeaza si modificarea pretului minim si maxim de tranzactionare a certificatelor verzi in urmatoarea perioada.

Astfel, valoarea minima de tranzactionare pentru un certificat va fi 25 de euro, iar cea maxima, de 35 de euro, pentru perioada 2017 – 2031, fata de limita minima de 27 si cea maxima de 55 de euro, care exista pana acum.

Puterea instalata a producatorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.698 de MW la finele lunii august a acestui an, potrivit celor mai recente date centralizate de Transelectrica.

Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit certificate verzi, pe care le vand pe o piata specializata, pentru un castig suplimentar fata de energia propriu-zisa. Aceste certificate verzi sunt platite de toti consumatorii din Romania, inclusiv de populatie, in factura finala la electricitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img