vineri, 26 aprilie, 2024

Vladimir Putin se rupe total de Europa: lege de ultimă oră semnată de liderul de la Kremlin

Distribuie:

Publicat:

Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt tratatelor internaționale ale Consiliului Europei în legătură cu Rusia, relatează Interfax. În acest fel Carta Consiliului Europei, precum și 20 de tratate internaționale ale acestei organizații, încetează să se aplice Federației Ruse.

În total sunt denunțate 21 de documente, printre care se numără convențiile europene privind reprimarea terorismului, privind protecția drepturilor omului, Carta europeană a autonomiei locale, Carta socială europeană etc. Putin a semnat, de asemenea, o lege privind denunțarea de către partea rusă a Convenției de drept penal asupra corupției a Consiliului Europei.

"În legătură cu încetarea calității de membru al Federației Ruse la Consiliul Europei, următoarele tratate internaționale ar trebui considerate începând cu 16 martie 2022 ca încetând să se aplice Federației Ruse: Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale din 4 noiembrie 1950", se arată în document. Convenția europeană privind reprimarea terorismului, Statutul Consiliului Europei, Acordul general privind privilegiile și imunitățile Consiliului Europei, Carta socială europeană (revizuită) și alte aproximativ 10 protocoale au încetat, de asemenea, să funcționeze.

Context

La 15 martie 2022, Rusia a notificat oficial Secretarul General al Consiliului Europei intenția sa de a se retrage din Consiliul Europei în temeiul articolului 7 din Statutul Consiliului Europei (care reglementează procedura de retragere voluntară), precum și de a denunța Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO). La 16 martie 2022, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind încetarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei de la aceeași dată.

Continuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img