luni, 29 aprilie, 2024

10 lucruri importante despre incontinenta urinara pe care trebuie sa le stii

Distribuie:

Publicat:

Incontinenta urinara este definita prin pierderea involuntara a urinei si, desi poate fi de mai multe feluri, incontinenta urinara de efort este de departe cel mai des intalnita afectiune de acest tip. Aceasta apare, de obicei, in urma unui efort brusc precum tusea, stranutul sau ridicarea de greutati, actiuni care supun vezica urinara unei presiuni. In conditiile in care musculatura pelvina este deja afectata, acest lucru determina pierderi de urina constante ce cauzeaza un disconfort major femeii. Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre incontinenta urinara si tratamentul acesteia:

Apare ca urmare a unei nasteri dificile. "Travaliul prelungit, nasterea dificila in conditiile in care femeia are un bazin mic si da nastere unui fat de dimensiuni mari, insotita sau nu de incizia perineului, adica a regiunii dintre anus si vagin, pentru a permite expulzia fatului, toate acestea afecteaza elasticitatea structurilor musculare din regiunea pelvina. In aceste conditii, sustinerea uretrei este afectata, motiv pentru care se deschide involuntar si permite urinei sa se evacueze din vezica", explica conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, seful Clinicii Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti. Poate fi insotita de ruptura de perineu sau nu. De cele mai multe ori, incontinenta urinara de efort este o consecinta a rupturii de perineu, dar ea nu este asociata in mod obligatoriu cu aceasta. In plus, cistita, infectiile urinare, leziunile colului, tumorile, fibromul uterin sau cancerul de col uterin sunt boli care se manifesta prin acelasi simptom: pierderile de urina, producand o "falsa incontinenta".

Menopauza poate influenta aparitia sa. Odata cu inaintarea in varsta, aparatul genital feminin sufera o involutie progresiva care determina o slabire a structurilor aponevrotice care afecteaza si aparatul sfincterian al vezicii urinare. Femeile aflate la menopauza manifesta o scadere a nivelului de estrogeni, fapt care se asociaza cu slabirea elasticitatii si a troficitatii musculare. De altfel, studiile arata ca aproximativ 18% dintre romancele cu varsta peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara. Este asociata cu aparitia depresiei. Pentru ca are un impact major asupra calitatii vietii femeii, incontinenta urinara, netratata o perioada indelungata, poate genera aparitia depresiei. Mirosul dezagreabil, folosirea absorbantelor, precum si limitarea capacitatii de relatii sociale, au efecte asupra dispozitiei, tonusului psihic, insotindu-se uneori de grade variabile ale depresiei.

Fumatul, factor de risc. Studiile epidemiologice au demonstrat faptul ca exista o rata mai mare de aparitie a incontinentei urinare la femeile care au un tabagism cronic din cauza eforturilor de tuse constante care forteaza vezica urinara. Mai mult decat atat, tutunul are un efect de slabire a musculaturii organismului. Pot aparea diverse complicatii daca nu se trateaza la timp. Un studiu realizat in Romania arata ca desi 98% dintre femeile care pierd urina constant sunt ingrozite de acest fapt, doar un sfert dintre ele se adreseaza medicului pentru tratament. "Multe femei considera, avand in vedere nasterea si varsta inaintata, ca aceste pierderi de urina sunt normale si incearca sa le atenueze cu ajutorul unor proceduri traditionale. Riscurile neprezentarii la medic sunt legate de scaderea calitatii vietii, aparitia infectiilor, iritatiilor, inflamatiei sau a pruritului local", adauga conf. dr. Ion Daniel. Afecteaza viata intima. Din cauza imposibilitatii de a mentine o igiena genitala constanta, precum si a posibilitatii de a pierde urina in timpul actului intim, femeile au tendinta de a-si indeparta partenerul si a limita cat mai mult posibil viata intima.

Tehnicile moderne chirurgicale, eficiente in 90% din cazuri. Tratamentul chirurgical al incontinentei urinare se practica de peste 100 de ani, avand o multitudine de procedee cu rate de succes variabile. Insa cel mai des utilizat in zilele noastre este cel care foloseste proteze de tipul plaselor de polipropilena, numite bandelete. "Montarea chirurgicala a bandeletelor a revolutionat tratamentul incontinentei urinare de efort datorita simplitatii metodei, caracterului minim invaziv, precum si al recuperarii postoperatorii rapide. Practic, bandeleta joaca rolul unui care sustine uretra, o repozitioneaza si ii reda functia de a mentine continenta", afirma conf. dr. Ion Daniel. Operatia se realizeaza cu anestezie rahidiana sau chiar locala. Toate posibilele neplaceri legate de folosirea anesteziei generale, tind si ele sa dispara datorita folosirii anesteziei rahidiene sau chiar a anesteziei locale. Dupa cele 10-15 minute, cat dureaza operatia de montare a bandeletei, pacienta ramane la pat circa 6 ore pana cand se remite efectul anesteziei. Internare de o zi, recuperare imediata. Pacienta poate fi externata chiar a doua zi si se recomanda sa-si reia activitatea fizica regulata. Datorita agresiunii scazute a operatiei, care presupune doar trei mini-incizii, una de 2-3 cm si celelalte doua de 1 cm, recuperarea postoperatorie se face rapid. Pacienta nu trebuie sa revina la medic pentru scoaterea firelor deoarece acestea sunt resorbabile. Pentru prevenirea recidivelor se recomanda mentinerea unei greutati normale, care sa nu forteze perineul, precum si antrenamentul muschilor pelvini prin exercitii musculare care sa mentina tonusul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img