marți, 30 aprilie, 2024

MASURA ISTORICA luata de Guvernul Romaniei

Distribuie:

Publicat:

La inceputul lunii, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca il ingrijoreaza faptul ca 30% din terenul agricol din Romania este detinut de straini. De asemenea, Klaus Iohannis a spus ca este nevoie de o alta legislatie, care sa protejeze romanii, propunand un sistem de preemptiune pentru stat si pentru comunitati.

Persoanele fizice vor putea achizitiona cel mult 150 de hectare de pamant agricol, iar firmele pot ajunge pana la 1.500 de hectare. Acestea sunt modificarile pe care Ministerul Agriculturii doreste sa le aduca Legii17/2014 si pe care supune dezbaterii publice, informeaza Cotidianul.

„In urma discutiilor cu producatorii agricoli am convenit sa limitam pe persoana fizica la 150 de hectare, ar fi ca o ferma de familie care poate sa achizitioneze si in domeniul productiei de cereale, iar pe persoana juridica am stabilit o masura similara cu cea din Ungaria. Este vorba de 1.200 hectare, prin exceptie se poate merge pana la 1.500 de hectare achizitionate de societatile cu personalitate juridica”, a declarat Achim Irimescu la emisiunea interactiva „De vorba cu ministrul tau”, realizata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic. De asemenea, oficialul Executivului a prezentat si o serie de cerinte pe care vor trebui sa le indeplineasca cei care vor dori sa cumpere teren agricol in Romania. „Am introdus si cateva cerinte, care speram sa nu ne puna probleme la nivel european. Mai exact, societatile comerciale trebuie sa aiba domiciliul stabil in Romania, iar pentru asta trebuie sa fii ori cetatean european, ori sa ai nationalitate romana. Deci aici vor fi multe limitari. Pentru cetatenii din tarile terte ramane varianta ca ei sa obtina cetatenia romana. De exemplu cel mai mare producator agroalimentar de aici este de nationalitate araba, dar este stabilit in Romania, iar ferma dansului are 65.000 de hectare”, a spus Irimescu. Totodata, cei care vor dori sa cumpere teren agricol vor trebui sa faca dovada ca au fost fermieri pe o perioada de cel putin 5 ani, iar 75% din veniturile firmei sa provina din agricultura.

O alta propunere a Ministerului este ca tinerii sa poata primi gratuit cel mult 5 hectare de teren, pentru a face agricultura.

sursa:cotidianul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img