Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) s-a raliat initiativei derulata la nivel european, astfel incat, in fiecare zi de marti 13 „Ziua informarii Preventive”. Desfasurate sub sloganul „Preveniti ghinionul”, avand ca logo pisica neagra, activitatile urmaresc constientizarea cetatenilor asupra pericolelor la care se pot expune in cazul nerespectarii masurilor si regulilor de comportare specifice tipurilor de situatii de urgenta.
Maine, subunitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vaslui isi vor deschide portile pentru toti cei care doresc sa se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizand si tehnica de interventie cu care echipajele serviciilor profesioniste participa la misiunile de salvare.
Totodata, in zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventiva, deasemenea se vor efectua activitati de informare a elevilor la unitatile scolare din localitatile: Falciu, Vetrisoaia, Grivita, Tatarani, Bunesti Averesti si Duda Epureni .
„Cetateanul ramane veriga extrem de importanta in procesul de gestionare a situatiilor de urgenta. Rolul sau devine unul major prin insusirea si aplicarea informatiilor care vin din partea institutiilor abilitate, manifestand responsabilitate in relatiile cu familia, comunitatea si mediul inconjurator.”, a declarat Petru Iftene, purtatorul de cuvant al ISU Vaslui
Anual, in Romania sunt inregistrate peste 5.500 incendii la locuinte. Pe langa pagubele imense, acestea produc si aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinte sunt cosul de fum defect sau necuratat – 31%, instalatii electrice defecte sau improvizate – 21%, fumatul si focul deschis -14% si mijloacele de incalzire – 13%.
IGSU a incheiat, in anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON Romania, intitulat „Impreuna pentru siguranta”, ale carui principale obiective constau in derularea unor campanii de informare menite sa constientizeze cetatenii asupra pericolelor la care se expun in cazul nerespectarii masurilor si regulilor de comportare specifice situatiilor de urgenta, crearea comportamentului preventiv si atitudinii proactive in randul comunitatii in vederea reducerii semnificative a numarului victimelor. In baza acestei colaborari, cei doi parteneri au implementat deja la nivel national campaniile „F.O.C – Flacarile Omoara Copii” si „R.I.S.C. – Renunta! Improvizatiile sunt Catastrofale” si, la finalul anului 2013, au initiat o noua actiune preventiva sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranta NU e un joc de noroc!”