luni, 29 aprilie, 2024

Aceasta este cheia sanatatii inimii

Distribuie:

Publicat:

Durata potrivita a somnului protejeaza sanatatea inimii. Aceasta este concluzia unui nou studiu care a aratat ca durata somnului poate influenta riscul persoanei de a suferi un infarct miocardic, indiferent de alti factori de risc, inclusiv cei genetici.

Intr-un numar recent al Revistei Americane de Cardiologie, oameni de stiinta americani si britanici au descris felul in care au fost analizate, timp de sapte ani, datele medicale a 461.347 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani rezidente in Marea Britanie, potrivit adevarul.ro, care citeaza medicalnewstoday.com. Analiza a relevat faptul ca persoanele care obisnuiau sa doarma sase ore pe noapte au avut un risc cu 20% mai mare de a suferi un atac de cord, comparativ cu cele care obisnuiau sa doarma intre sase si noua ore. Totodata, acelea care obisnuiau sa doarma mai mult de noua ore au avut un risc cu 34% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular de acest fel. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca un somn intre sase si noua ore pe noapte poate reduce rsicul de atac de cord cu 18% la acele persoane care au „o vulnerabilitate genetica mare“ de a dezvolta boli cardiovasculare. „Acest studiu, a punctat autoarul principal, dr. Celine Vetter, profesor asistent de psihologie integrativa la Universitatea din Colorado, „furnizeaza unele dovezi puternice potrivit carora durata somnului este un factor-cheie atunci cand vine vorba despre sanatatea inimii, iar acest adevar intereseaza pe toata lumea“.

Studiile au relevat de ceva timp ca exista legaturi intre obiceiurile de somn si sanatatea inimii. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste constatari au venit in urma unor studii observationale car au putut doar confirma aceste legaturi, dar nu au putut stabili o relatie de tip cauza-efect. Deoarece multi factori influenteaza atat somnul, cat si sanatatea inimii, nu este simplu de determinat daca un somn insuficient deterioreaza sanatatea inimii sau o sanatate cardiovasculara precara determina un somn de proasta calitate. Vetter si colegii sai au cautat sa faca fata acestei provocari utilizand date de la un numar mare de indivizi, in combinatie cu cercetarea genetica si eliminand zeci de alti factori de influenta potentiali. 

in total, au ajustat rezultatele eliminand 30 de potentiali factori care influenteaza atat sanatatea inimii, cat si pe cea a somnului. Acesti factori au inclus activitatea fizica, sanatatea mintala, venitul, educatia, fumatul si compozitia corporala. Rezultatele cercetarilor au aratat ca durata somnului este un factor de risc independent in atacul de cord.  Cercetatorii au descoperit ca riscul de atac de cord a crescut la acele persoane care au dormit mai putin de sase-noua ore pe noapte. Persoanele care au dormit cinci ore, de exemplu, au avut un risc cu 52% mai mare a face atac de cord, comparativ cu cei care au dormit sapte-opt ore. si persoanele care au dormit zece ore pe noapte au avut un risc dublu, potrivit aceleiasi surse.

Potrivit Centrelor de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), mai mult de o treime din adultii americani dorm mai putin decat cele sapte ore de somn recomandate. Igiena corecta a somnului presupune ore fixe de culcare si de trezire, in fiecare zi, inclusiv la final de saptamana; expunerea la lumina naturala, mai ales in primele ore ale diminetii; evitarea expunerii la lumina artificiala in orele dedicate odihnei; efectuarea exercitiilor fizice zilnice, dar nu inaintea culcarii; evitarea consumarii de alimente si bauturi in orele premergatoare odihnei – in special a alimentelor si bauturilor bogate in zahar si grasimi, iar daca dificultatile de a adormi nu dispar, consultarea unui medic de specialitate. La fel cum activitatea fizica depusa sau alimentatia sanatoasa reduc riscul de boli cardiovasculare si somnul de buna calitate si in cantitate suficienta o poate face, au conchis oamenii de stiinta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img