duminică, 5 mai, 2024

Alina, învăţătoarea din Sibiu care construieşte o lume mai bună. Îşi învaţă elevii robotică, inclusiv pe cei cu deficienţe de auz

Distribuie:

Publicat:

Şcoala ideală există în lumea Ajut eu. E locul unde joaca şi educaţia se împletesc şi unde toţi elevii spun prezent. E meritul unei învăţătoare din Sibiu, care a transformat robotica în metodă de predare. Construieşte mici roboţi împreună cu elevii şi îi învaţă astfel materii dificile, precum biologia sau matematica. Şi face asta inclusiv cu elevii cu deficienţe de auz.

Într-una dintre zilele obișnuite, Alina Hoară străbate orașul purtând cu ea tablete și piese de Lego. De ani de zile, parcurge drumul de la o școală la alta, ajungând la ultimul etaj, unde o așteaptă o clasă întreagă de copii nerăbdători. În mijlocul chiotei de bucurie, începe cea mai iubită oră pentru acești copii, care poate fi considerată atât o oră de joacă, cât și de robotică.

Cu mult entuziasm, Alina Hoară a făcut un pariu cu ea însăși cu privire la transformarea acestor copii în campioni ai roboticii. Într-un colț al clasei, Ana traduce, prin semne, indicațiile Alinei, folosind singurul limbaj prin care cuvintele pot ajunge la acești copii, care nu aud și nu pot vorbi. În spatele lecțiilor de biologie sau informatică, acești copii învață să-și antreneze răbdarea, să dezvolte spiritul de echipă și să comunice.

“Va fi o premieră anul acesta în România, pentru că va fi prima echipă de copii atipici care participă la o competiție de robotică. Sunt 6 copilași de vârste mici, din clasa pregătitoare și clasa I din învățământul special”, a declarat Alina Hoară. Provocarea nu este ușoară, dar acești copii isteți învață cu ușurință, sprijinindu-se reciproc și concentrându-se cu atenție asupra Anei. Alina adaugă: “Marea greutate cade pe Ana, pentru că ea trebuie să inventeze semne pentru senzori, pentru surse, pentru tot ceea ce conține kitul.”

“Copiii sunt foarte atrași de activitățile desfășurate aici și consider că este o oportunitate pentru ei să dovedească că pot realiza lucruri la fel de bine ca și colegii lor tipici din învățământul de masă”, a afirmat Nicoleta Nan, directorul Școlii Speciale nr. 2. După îndeplinirea misiunii la școală, Alina își încarcă din nou jucăriile în mașină, pregătindu-se să împărtășească bucuria robotică și în alt colț al orașului.

Învățătoare de peste 17 ani, Alina Hoară predă orice materie, fie că este matematică, română sau biologie, cu ajutorul roboticii. Proiectul său a început în liceu, în timpul căruia a experimentat cu calculatoarele imense și a fost captivată de posibilitatea de a transforma orice oră cu ajutorul roboticii. Într-un curs din Bruxelles în 2006, a văzut cum se pot transforma copiii în fața unei simple tăvi cu piese de Lego. Din acea zi, a strâns bani și a cumpărat kituri pentru elevi, asigurându-se că nimeni nu se plictisește la orele sale. În timpul lecțiilor, copiii nu doar că învață noțiuni de biologie sau informatică, ci își dezvoltă și răbdarea, spiritul de echipă și abilitățile de comunicare.

Atunci când nu călătorește cu kiturile sale de robotică de la o școală la alta, Alina Hoară organizează ateliere de experimente de fizică sau chimie în satele din Sibiu sau scrie proiecte pentru a atrage finanțări pentru elevi. În prezent, se preocupă de modalitatea de a asigura finanțarea echipei de copii pentru participarea la concursul de robotică din Ungaria, în anul viitor. În acest sens, răspunsul ei este clar și plin de determinare: “Ajut Eu.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img