duminică, 19 mai, 2024

Atenție la țânțari: Bolile pe care le transmit

Distribuie:

Publicat:

Anumite boli transmise de țânțari pot fi extrem de periculoase, mai ales pentru gravide și copii mici, cum este cazul bolii Zika. Partea și mai proastă este că foarte puține dintre aceste boli transmise de țânțari pot fi prevenite prin vaccinare.

Afecțiunile ce pot fi transmise prin înțepătura de țânțar sunt specifice anumitor regiuni precum Brazilia, Asia de Sud-Est, Africa Subsahariană, India, Arabia Saudită. Însă există semnale de alarmă că aceste boli transmise de țânțari se răspândesc treptat și în Europa.

Află care sunt aceste boli tropicale transmise de țânțari, ce simptome pot apărea și cum te poți proteja de aceste insecte.

Afecțiunea este specifică în zone precum Brazilia, țări din America de Sud și Centrală, Caraibe, Asia de Sud-Est. În majoritatea cazurilor, simptomele bolii Zika sunt ușoare sau moderate și includ: febră, iritații pe piele, dureri articulare și înroșirea ochilor. În schimb, gravidele și copiii mici pot dezvolta complicații. Afecțiunea este asociată cu apariția microcefaliei, care determină micșorarea creierului fătului și leziuni neurologice severe.

Dengue

Boala apare în zone precum Puerto Rico, insulele din Pacific, America Latină și Asia de Sud-Est. Simptomele acestei boli includ: iritații, febră, dureri de cap, vânătăi care apar cu ușurință, sângerare gingivală. În cazuri severe poate apărea febra hemoragică, o urgență medicală ce poate fi fatală. Singurul vaccin împotriva Dengue aprobat de FDA poate fi folosit la copii cu vârste între 9 și 16 ani care deja au fost expuși unei variante din cele patru ale virusului.

West Nile

Înțepătura unui țânțar care poartă acest virus poate cauza simptome precum febră, dureri articulare, diaree, vărsături și iritații. Alteori însă, infecția poate fi complet asimptomatică, scrie csid.ro.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea și alte simptome, precum: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecția cu virus West Nile.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img