luni, 29 aprilie, 2024

Atentie la infectiile respiratorii

Distribuie:

Publicat:

Infectiile respiratorii, tot mai frecvente in ultimele zile, daca sunt tratate dupa ureche duc, deseori, la complicatii. Inflamatiile repetate ale cailor respiratorii pot distruge mucoasa bronsica. Boala se numeste bronsiectazie. Netratate la timp, infectiile respiratorii pot duce la distrugerea ireversibila a peretelui bronsic. Se recomanda o alimentatie corecta si renuntarea la fumat. Boala se manifesta prin tuse puternica si expectoratie abundenta, spun reprezentantii programului national „Stop Fumat”.

Bronsiectaziile sunt niste dilatatii ale peretilor bronsici in care se acumuleaza mucus si, din acest motiv, se pot produce infectii respiratorii de tip bronsite, traheite, mult mai frecvent decat in mod obisnuit.

 „Aceste dilatatii ale peretelui bronsic apar cel mai frecvent in urma unor infectii respiratorii repetate si incorect sau deloc tratate. Aceste boli apar mai ales la persoanele care au infectii respiratorii frecvente, care una-doua racesc, care in fiecare an au un episod de gripa, tusesc, expectoreaza, iau antibiotice dupa ureche si care au si o conditie care le scade imunitatea”, spune medicul Sofia Carlescu.

Aceasta mai sustine ca fumatorii sunt foarte predispusi la a face aceasta boala, care nu omoara omul, dar ii scade calitatea vietii.

„Nu e placut sa tot tusesti, sa expectorezi, in fiecare an sa faci o cura de antibiotice. Cel mai important factor de aparitie al bronsiectaziilor este tratamentul incorect si autoadministrat”, mai spune ea.

 Tratamentul radical, adica excluderea unei parti din plaman, nu este indicata decat in anumite conditii foarte stricte, cand pacientul are episoade infectioase frecvente si cand bronsiectaziile sunt limitate. Insa de cele mai multe ori tratamentul e conservator: tratament antibiotic, dar recomandat de medic, nu luat dupa ureche, impreuna cu un regim de viata care sa mentina sistemul imunitar cat mai bun. Fara fumat, o alimentatie corecta, un ritm de viata cat mai normal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img